От х:

Днес в x:

В хасковския зоопарк: отровиха двойката кенгуру и 3-месечното им бебе

Двойката кенгуру, която от миналата есен радва посетителите в хасковския зоопарк, е била отровена. Мъжкият умрял на 12 септември, на следващия ден издъхнала женската, а с нея и 3-месечното бебе на двойката, което още било в торбата на майката. Труповете на екзотичните животни били аутопсирани във ветеринарната клиника в Стара Загора, а заключението е, че са отровени от пестициди. Това съобщи шефът на хасковския зоопарк Валентин Ахтаров.

Според него причината не може да е във фуража, с който хранят животните, защото от същата торба им давали в продължение на месеци. “А ветеринарите казаха, че са открили внезапен кръвоизлив на дебелото черво. Това говори, че всичко се случило за ден-два”, обясни Ахтаров. Гранулите от торбата също били дадени за изследване, но резултатите още не са готови, допълни шефът на зоопарка. Той каза още, че в края на август животните били преместени в ново ограждение, съобразено с всички изисквания. Сега то пустее.

Според служители на зоопарка е твърде възможно животните да са станали жертва на някои от многобройните посетители на зоопарка по време на панаира. Въпреки забраната те непрекъснато подхвърляли храна на животните, а някои от човешките лакомства, още повече лъскавите им опаковки, са убийствени за определени животни. 

"На 100 процента съм сигурен, че не е от храната, която им даваме", твърди Ахтаров. По думите му отровените животни са били хранени и с люцерна, но от нея давали и на други животни, на които им няма нищо. "А ако им е подхвърлен хляб с отрова, те вероятно са го изяли, което може да обясни внезапната им смърт", допълни шефът на зоопарка.

Ще подадем сигнал за умишлено отравяне на двойката кенгуру”, каза за Haskovo.net Валентин Ахтаров.

Тодор Кръшков  

Новото обиталище на двойката кенгуру пустее
Валентин Ахтаров
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини