От х:

Днес в x:

Пушачите отровени, пасивните – натровени

Млади и стари хасковлии се тестваха с дрегер за пушене

Хасково е градът на активните пушачи, а според изследване на РЗИ – и на заклетите. Днес служители на Здравната инспекция и партньорски организации спретнаха в центъра на града тест за последствията от тютюнопушенето върху организма, както при активните, така и при пасивните пушачи. Със специален уред, приличащ на дрегер, бе изследвано количеството издишан от дробовете въглероден монооксид, както и наличните в кръвта карбоксихемоглобини. Хемоглобинът е нещото, което носи жизненоважния кислород от кръвта до тъканите. Когато се свърже с веществата, отделяни при пушенето, се получава карбоксихемоглобин и не може да изпълнява своята роля. Наситеният с него организъм пък почва да се задъхва дори от най-простата физическа активност, да е неспособен на емоционално и умствено натоварване и ред други неприятни последствия.

Като за начало, изследващите бързо дадоха отговор на въпроса пуши ли хасковлията или не. От 9 проверени, 6 бяха пушачи, на възраст от 19 до 35 години.

Част от димящите дадоха показания, от които уредът светна в ярко червено. При норма 3 за издишан въглероден окис, от дробовете на пушачите излизаха стойности 12, 13, 15. Младеж на 20 и няколко години, работещ в близко заведение, втрещи здравните служители като даде проба от 20 единици оксид в издишания въздух. Или както се казва - „пуши като комин“. Нежно девойче, около 45 килограма, даде норма от 2.6 карбоксихемоглобин при норма 1.5 и си отговори на въпроса защо се чувства уморено.
Разбира се, имаше и пушачи, които дадоха „по-нормални“ стойности от 8-9 /при критична граница от 10/, но ставаше дума за млади хора, чийто стаж с цигарата бе около десетилетие. „При тия боклуци, дето ги пушим, цяло чудо е, че не сме почернели от катрана“, промърмори мъж на средна възраст, пробвал се на дрегера. Като цяло на теста се подлагаха главно жени, въпреки че някои отказваха с думите „не ми се лапат глупости“. Хасковлията за пореден път прояви опасенията си от публични прояви и подминаваше поканата за тест с култовото „бързам“. Един бързаше към близката пейка да...запали цигара.

Масово се тестваха и доброволците от Младежкия център, които разнасяха брошури и рекламни материали. Мнозинството от 18-19 годишните бяха категорични, че са непушачи, дори по думите им никога не са палили цигара. При някои обаче стойностите бяха в графата от 3 до 7, което е индикация за пасивно тютюнопушене. Някои от „пасивните“ бяха забележимо „натровени“. Не толкова заради издишвания окис, колкото заради стойностите на карбоксихемоглобини, които приближаваха опасната граница от 1.5.
Най-ироничното в ситуацията бе, че мотото на кампанията бе „Експушачите са неудържими“ по повод днешния световен ден на бившия пушач. Бивши, настоящи или пасивни, в Хасково май всички са пушачи.

Г. Христов

С едно мощно духане изследваният научава какви щети е получил от цигарите
Резултатите варираха от обезпокоителни до тревожни
Данните на пушачите новобранци се приближаваха до тези на пасивните пушачи
Доброволците от Младежкия център се обявиха за пълни въздържатели
Доброволците мъже показаха далеч по обезпокоителни стойности
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини