От х:

Днес в x:

Стойнев: Ако БСП получи покана за коалиция, трябва да приеме

Ако получи покана за коалиционно правителство, БСП трябва да се отзове и да се обсъдят националните приоритети, обяви водачът на листа Драгомир Стойнев.
Бившият енергиен министър от кабинета "Орешарски" добави, че всичко трябва да е прозрачно и решенията да се вземат от Националния съвет на БСП, предаде "Фокус".

На пресконференция в Стара Загора, където оглави листата на левицата във 27 МИР, той заяви още:

"Въпреки, че се оттласнахме от дъното, което за нас бяха изборите за Европейски парламент, БСП категорично загуби тези избори. Избирателите отредиха на "БСП лява България" място на опозиционна партия. Всичко е в ръцете на първата политическа сила сега".

Като причини за краха на социалистите, Стойнев изтъкна политическата криза, предизвикана след евроизборите и някои от взиманите управленски решения при управлението с ДПС.

Според него резултатите на отминалия парламентарен вот се влияят и от състоянието на структурите на партията, както и от разпиляването на левия вот.

АБВ на Георги Първанов също влезе в парламента, а "Движение 21" на Татяна Дончева е една от двете партии, които минаха бариерата от 1% и ще получат държавна субсидия.

Междувременно Дончева коментира пред Нова телевизия, че от нейната политическа формация искат този парламент и участниците в него да имат достатъчно дълъг живот, за да стане ясна тяхната несъстоятелност.

"Парламентът е разкъсан, има много голямо присъствие на партии, които са по-скоро митингови, отколкото за работа. Щом хората искат такъв концерт – нека да го видят. Аз смятам, че това, което ще се получи като ефект на парламентарната сцена, ще е по-ужасно от предишния - гласовити хора, които могат да псуват, да плюят, но в никакъв случай не са пригодни за законодателна дейност", каза още бившата депутатка от БСП.

В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще опита да състави правителство на малцинството със споделена отговорност. Това означава кабинет с мандата на първата политическа сила, но с широка парламентарна подкрепа. Готов съм да предоставя министерски кресла и на други партии, включително БСП, при положение че споделят с нас отговорността за дадени политики, уточни той.

От ГЕРБ вече заявиха, че ще проведат разговори с всички партии, като ще започнат с вторите по резултат от вота - БСП. Лидерът на партията Михаил Миков, че ще участват в разговори с победителите, но не скрити - за подялба на власт.

Заместникът на Борисов Цветан Цветанов днес поясни, че коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС е невъзможна. Ако получели само подкрепа от ДПС пък, дори вече да е съставено правителство, начело с Борисов, той веднага щял да подаде оставка.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Го
    Голям Балама
    1 0
    12:48, 7 окт 2014
    С гЪзопроводчици и гЪзопроводи се стига до дъното, че и по - надолу!
Последни новини