От х:

Днес в x:

Новият шеф на НАТО иска конструктивни връзки с Русия

НАТО иска конструктивни отношения с Русия дори и при увеличаване на присъствието в Източна Европа. Това обяви новият генерален секретар на организацията Йенс Столтенберг пред полския вестник Gazeta Wyborcza, предаде Ройтерс.

Столтенберг, който е на посещение в Полша, заяви, че НАТО ще продължи да спазва международните ангажименти, които включват споразумение между Алианса и Москва във връзка с разполагането на натовски сили в бившите членове на съветския блок.

„Няма противоречие между силен НАТО и изграждане на конструктивни отношения с Русия", каза бившият премиер на Норвегия, който пое новата длъжност миналата седмица.

Позицията ми се базира на политическия опит. Норвегия е малка държава, която е съсед с Русия, в най-студеният период през Студената война ние успяхме да си сътрудничим по въпроси като енергетиката, рибарството и демаркацията на морските граници, поясни Столтенберг.

Укрепваме нашата сигурност без да нарушаваме международните ангажименти на НАТО, продължи той, имайки предвид увеличеното присъствие на организацията в Балтика и Полша.

Алиансът прие план за създаване на сили за бързо разгръщане в държавите от Източна Европа при кризи.

НАТО замрази практическото сътрудничество с Русия през април като форма на протест срещу присъединяването на Крим.

55-годишният Столтенберг, който като младеж е активен пацифист, е известен със своите умения да постига компромис и с познанията си за Русия.

Като премиер на Норвегия през 2010 година той постигна споразумение с Русия за прекратяване на диспут, продължи 4 десетилетия, за границите на двете държави в Арктика. Тогава изгради и лично приятелство с президента Дмитрий Медведев.

Източник: http://news.ibox.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини