От х:

Днес в x:

Описаха щетите от наводненията по пътищата в Общината, трябват 1,5 млн.лв. за ремонт

На много места в Общината има разрушения пътни настилки от пороите това лято

На над 1,5 млн. лв. се изчисляват щетите, причинени от наводненията в Община Димитровград на това лято. Става дума основно за нарушени пътни настилки, които се нуждаят от спешна реконструкция.

Комисия от администрацията е преминала през всички населени места и е описала последиците от пороя. Това съобщи в залата на Общинския съвет днес кметът Иво Димов по време на дебатите в рамките на точката, свързана с преасфалтиране на улиците "Ал. Стамболийски" и "Любен Каравелов" в село Крепост.

За такова настоява кметът на Крепост Димитър Белчев, според когото двете пътни отсечки незабавно трябва да се ремонтират, защото след зимата върху тях няма остане настилка. Димов реплекира, че двете улици в селото също са включени в списъка на комисията и те са предвидени за ремонт. Нужната в Крепост сума е в размер на 100 000 лв.

Кметът посочи, че Общината вече е подготвила документите за кандидатстване за помощ от Междуведомствената комисия по бедстия и аварии към Министерския съвет и се очаква нейното становище.

"Ако имаме възможност, нека вземем пари от държавата, защото от бюджета на Общината в края на годината ще бъде трудно да се осигурят", заяви още градоначалникът.

Според управникът на Крепост, в селото тази година не е имало планов ремонт на пътища, затова той настоя предложението да се приеме. "Не можем да пренебрегваме едно населено място с 2 000 жители", заяви Димитър Белчев. В крайна сметка докладната за ремонт на двете улици в Крепост със средства от бюджета, бе приета с 19 гласа "за". Девет общинари се въздържаха.

В залата на ОбС днес темата за наводненията и последствията от тях бе една от най-дискутираните

Темата за наводненията бе дискутирана на няколко пъти по време на днешното заседание. Дебати предизвика и точката за подпомагане на близо 100 жители на Общината, засегнати от последствията от пороя. В докладна на сесийна група "Да за Димитровград" се посочва, че с 30 000 лв. трябва да бъдат увеличени средствата по Наредба №30, която касае еднократната финансова помощ на нуждаещи се жители. Тя трябва да бъде предоставена на засегнатите от наводненията, като общинарите одобриха предложението със 17 гласа "за".

Споровете се прехвърлиха върху това, коя партия колко е помогнала на населението в залятите от пороя населени места и дали трябва от това да се прави политическа реклама. Стигна се дотам, че съветникът Данчо Данев заяви, че кметът Иво Димов не е дал от сърце курбана за благоденствието на жителите на Общината, щом ни е сполетяло ново бедствие след него. Данев предложи касите на партиите в страната да бъдат отворени за пострадалите хора, а не за предизборна кампания.

Кметът Иво Димов бе обвинен, че не е дал от сърце курбана за благоденствието на жителите на Общината в началото на септември

В друга докладна, свързана с превенция на бедствията, председателят на ОбС предлага в малките населени места да бъде изградена оповестителна система. Става дума за т.нар. речево и звуково оповестяване, което не съществува по селата. Точката също предизвика дебати, тъй като според кмета Иво Димов, това е приоритет на държавата, която разполага с единна система за оповестяване. На финала стана ясно, че идеята за оповестителни системи в малките населени места се одобрява от 18 общинари, 10 гласуваха "въздържал се".

Данчо Данев заяви, че курбана даден от кмета не е от сърце, щом Общината е била сполетяна от ново бедствие след това

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини