От х:

Днес в x:

0 °C

Старите гори у нас пред изчезване

Старите гори в България по-малко. Стари запазени гори има само 103 000 хектара, или 2,9% от всички горски масиви, показва проучване на Института за гората към БАН. Те са предимно в резервати и труднодостъпни места.

Еколозите смятат вековните гори за изключително важни със своите защитни функции срещу наводнения и за съхраняване на биоразнообразието.

Данните показват, че при изсичането на девствените гори изчезват и около 30% от животните, които живеят в тях. Примери за това са летящата катерица, много видове кълвачи, бръмбари и други насекоми.

Отделни вековни дървета могат да се видят в София край езерото "Ариана" и в началото на Княжевската гора, обясни зам.-министърът на земеделието и експерт по горите доц. Георги Костов. Те са на поне 200 г. и са образци на естествената растителност в тези региони. Старите дървета са летен и зимен дъб.

С изключителна ценност са девствените гори в Западна Стара планина. Там в най-високите части се намират няколко басейна от вековен бук, които опазват водните ресурси на Берковица и селата в северното подножие. Именно съмненията за незаконна сеч там са смятани за причина за бедствието от началото на септември.

Малки вековни гори от дъб, бук, смърч или бор са разпръснати и в почти всички планини. Има ги в националните паркове "Рила", "Пирин", "Централен Балкан", както и в природните паркове Странджа, "Българка", "Рилски манастир" и Беласица, пише "24 часа".

Всъщност запазването на старите гори се оказва ключово за предпазване от наводнения. Вековните дървета имат по-мощна коренова система, която отвежда водата, обяснява доц. Костов. Затова и старите гори се оставят и имат важно значение за вододайните зони. Според доц. Костов обаче са спекулативни твърденията, че изсичането на горите е предизвикало бедствията у нас през това лято. За наводненията най-важен бил какъв е наклонът на терена, а не толкова дали отгоре има трева, или гора.

Повечето стари дървета у нас се ползват от защита, защото са в национални или природни паркове и в "Натура 2000", но има и такива, които влизат в състава на стопанисваните гори.

Няма обаче лесовъд, който да маркира за сеч вековно дърво, още повече че от търговска гледна точка дървесината му не е най-ценна, твърди зам. земеделският министър. Според него не е нужна допълнителна защита и законови ограничения. Трябвало само да се спазва наредбата за сечите.

Оптималната структура на гората е като на населението - не е добре да е само от старци или от младежи, а да има и от двете групи, казват лесовъдите. В процес на подготовка са обаче допълнителни ограничения за т.нар. окончателна фаза на възобновителните сечи.

При тях на територии със стари дървета, които се подменят с млада гора, задължително ще се иска да се оставят острови от вековни големи дървета. Те ще бъдат определени като процент от площта.

Макар вековни да са всички гори над 100 г., същински стари са онези, които са се развивали стотици години без човешка намеса, обясняват лесовъдите.

Най-старото датирано иглолистно дърво у нас е Байкушевата мура в Пирин, което е на над 1300 години. За още по-стар от него обаче се смята дъб от чирпанското село Гранит, който се предполага, че е на 1650 години.

Кампания за опазване на вековните гори в България има Световният фонд за опазване на дивата природа - WWF. Еколозите смятат, че са застрашени от изсичане около 100 000 хектара с потенциал да се превърнат в стари гори, защото са включени в планове за стопанисване. Те обясняват, че вековните гори са последните кътчета дива природа, където може да се наблюдават всички фази от развитието на естествените гори.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини