От х:

Днес в x:

Скандални разкрития за жп катастрофата на Калояновец

Основното доказателство по делото за влаковата катастрофа край Калояновец най-вероятно е фалшифицирано или подменено. Това разкри разследване на Нова телевизия.
На 12 юли т.г. бързият влак №8601 София-Варна дерайлира в района на жп гара Калояновец. При инцидента 14 души бяха ранени. Машинистът - 38-годишният Венко Тодоров, загина на място, а вторият машинист - 42-годишният Христо Тиляшев, който всъщност е управлявал композицията, бе ранен.

Официалната версия за катастрофата е превишена скорост. Тя обаче се разминава с показанията на основния свидетел Христо Тиляшев. Оцелелият машинист разказва, че докато карал влака със 100 км/ч видял, че първият предупредителен сигнал на гара Калояновец свети зелено, т.е. влакът може да продължи да се движи направо със същата скорост.

След километър обаче вторият сигнал изненадващо свети за отклонение вдясно, което налага намаляване на скоростта. Машинистите задействат екстремна спирачка и забавят рязко, но влакът дерайлира.

Екип на Нова телевизия със скрита камера разговаря с вещото лице по делото Петьо Пискулев, който показва и обсъжда скоростомерната лента на локомотива, която е основното доказателство по делото, защото показва как се е движила машината по време на инцидента. Според нея, виновник за жп катастрофата е машинистът, който е влязъл в отклонението с превишена скорост.

Екипът на медията обаче успява да проникне до скоростомера в смачкания локомотив, който не се охранява. Показанията му се разминават с тези от лентата във вещото лице. Стрелката на скоростомера е спряла на 60 км/ч.

В ролката на скоростомера има останала лента, след като следователите вече са откъснали и взели необходимата им част с данните от инцидента. Екипът на Нова телевизия откъсва свое парче.

При сравнението на края на скоростомерната лента, на която се базира разследването, с края на парчето от дерайлиралия локомотив, се оказва, че те не съвпадат.

Инж. Петър Бръснаров, експерт по локомотивни ремонти в БДЖ, обяснява, че на лентата у разследващите липсват двете черни линии, които са налични в парчето от скоростомера. Това е невъзможно, ако става въпрос за две парчета от една и съща лента, които са от последователни минути.

"Повече от скандално е това, разминаванията са много сериозни. Друга странна разлика, която се вижда ясно е, че на парчето, откъснато от скоростомера, отбелязаната скорост е 60 км/ч. Това при лентата, взета от разследващите не се наблюдава. На нея скоростта завършва на нула", казва инж. Бръснаров.

Според него, тъй като парчето, откъснато от екипа на Нова телевизия е от самия скоростомер, може да се приеме, че ролката в разследващите не е от скоростомера на дерайлиралия локомотив. Експертът обяснява, че няма как на едното парче скоростта да е нула, а на продължението - 60 км/ч.

"Най-вероятно лентата в разследващите е подправена. Прерисувана е от момента на катастрофата", казва Петър Бръснаров.

Вещото лице Петьо Пискулев казва, че експертизата само дешифрира лентата от скоростомера. Той отказва да каже дали е възможно тя да е фалшифицирана.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Га
    Гадаещ
    4 0
    13:52, 12 сеп 2014
    Явно е, че има хора направо за затвора - до живот! Как не ги е срам?
Последни новини