От х:

Днес в x:

Теория: Край Каснаково е бил първият публичен дом у нас

Храм на Афродита, обитаван от хетери или семеен мавзолей, издигнат в почит на стопанката е богатото римско имение край димитровградското село Каснаково? Въпросът остава отворен, поне с приключването на този археологически сезон.

Проучванията на мястото бяха до днес, а от утре теренът ще бъде зазимен, обяви шефът на екипа доц. д-р Веселка Кацарова.

Вместо енигмите около комплекса да се разплитат с напредването на работата, откритите артефакти през тази година още повече заплитат възела и дават повод за размисъл на учените.

Макар че все още не може да твърди смело, според Кацарова е възможно считаният за мавзолей на собствениците на имението Тит Флавий и Клавдия Монтана, всъщност да се окаже първият античен публичен дом по тракийските земи.

Четирите малки предмета, които археолозите откриха още в началото на работата си през август - четири оловни вотивни огледалца, всъщност дават повод за тези разсъждения. “Аз съм красотата“, пише на гръцки на едното от тях и затова Кацарова допуска, че мавзолеят всъщност е бил храм на Афродита, обитаван от хетери. А Клавдия Монтана, която според легендата е била вярна на съпруга си, може да се окаже и първата маман по нашите земи.

За тезата си Кацарова стъпва върху един от двата култа към Афродита. Единият от тях е към Афродита-Орания, която е олицетворение на платоничната любов. По-дълбоките корени на култа обаче водят към Афродита-Пандемия, почитана особено на островите в Средиземноморския басейн, около които е имало интензивна мореплавателна дейност. Тези острови били прочути с присъствието на хетери, които раздавали сладострастие именно в храмовете на Афродита. Притесненията на Кацарова обаче идват от там, че по принцип култът към Афродита е изключително слабо застъпен по древните тракийски земи.

Все пак другата аргумент за смелата теза е връзката, която се прави със сградата, разкопана тази година от екипа й. Тя е досами водата, прочута като изворът на нимфите и Афродита, в подножието на хълма, на който се издига мавзолеят. Зданието в северната част на Светилището на площ 800 кв.метра, не е театър на открито, както е предполагал през 50-те години на миналия век първият неин изследовател проф. Венедиков, а става дума за жилищна сграда на богат римлянин. Зданието е било изградено през IV век, вероятно след като останалите сгради са били опустошени от нашествието на готите. Съществувала е поне до V век по време на т.нар. епоха на късната Римската империя. Местоположението на сградата е такова, че прегражда пътя към хълма, на който е мавзолеят. Това означава, че не всички са имали достъп до хълма, както би било, ако сградата, обявена за мавзолей, е била храм на Афродита.

Освен това археолозите смятат, че ако сградата на хълма е била наистина мавзолей, е необяснимо защо наследниците на Тит и Клавдия Монтана са престанали да им отдават почит. Жилищната сграда е обитавана до V в., а така нареченият мавзолей вече е бил запустял някъде през III век.

 

 М. Манолова

 

 

 

Археолозите откриха край Каснаково и капител, много по-богато украсен от тези във вила " Армира"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Зн
    Знаещ
    13 -17
    19:24, 11 сеп 2014
    Пълни глупости си сътворила пак, Манолова.... Виж коментара
  • 2
    Ар
    архиепископ спелман
    5 -15
    21:32, 11 сеп 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
    Бр
    Брънчо
    9 -4
    00:14, 12 сеп 2014
    Ас не знаех, че тва Каснаково е било такъв бардак! Как е възможно цели 2000 години там да се развъжда проституция?! Тва куде го има по света, такъв бардак-село Каснаково. Вече ме е страх там да отивам, може болести да има, аман, аман!
  • 4
    Мо
    МОРАЛИСТ
    7 -2
    09:13, 12 сеп 2014
    Ебати и бардака,срам и позор,как може такова нещо,нямало ли е тогава нравствена полиция аъ,къде са били ченгетата или са работели в натура аъъ?
  • 5
    До
    До цент ще ни изядат
    7 -1
    12:26, 12 сеп 2014
    Странно, как гръцките археолози само чудеса намират, а нашите бардаци и вампири? Щом е от 2000 години и кенеф да е било, ще измислиш някой важен какач и пак паметник на културата ще го направиш.
  • 6
    Im
    imaniar
    4 -2
    12:58, 12 сеп 2014
    Nai goliamata glupost koiato sam 4uval ebasi nekadarnicite
  • 7
    Мн
    много стар шофьор
    7 0
    13:05, 12 сеп 2014
    Доцентката си я бива.Там си струва да се копне!
  • 8
    Ko
    kolega ot SOMAT
    1 -2
    13:53, 12 сеп 2014
    Za mnogo star shofior 6tom nalita6 na docentkata jasno mi e kakav shofior si ....vartial si gevreka na 4avdara do malevo ...xa xa xa
  • 9
    Бо
    Бознес схемаджия
    2 0
    14:21, 12 сеп 2014
    Перфектно!- нека сега отворим там официално публичен дом тогава!
Последни новини