От х:

Днес в x:

Невръстен каналджия „внася“ сирийци по 1000 евро на калпак

По неофициална информация телената ограда по границата е вдигнала двойно тарифата на каналджиите

Непълнолетен каналджия внасял нелегално сирийци в България с помощта на двама авери, на по 29 и 59 години. Помагачите били от Хасково и Свиленград, но преминаването през държавната граница било осъществено именно от 17-годишния Христо от старозагорското село Горно Сахране, във вторник призори. Той успял да прекара 8 сирийци в района между свиленградското село Маточина и началото на 30-километровата телена ограда от Лесово. Районът обаче бил следен от термокамери и преминаването било засечено. Ченгетата изчакали да се разкрият помагачите, затова не пристъпили веднага към арест. Заради оградата пък каналджиите вдигнали тарифите си. По неофициална информация прекараните сирийци платили по 1000 евро на калпак вместо обичайните преди 1000 лв.

Внесените чужденци били укрити първоначално в изоставена къща в село Маточина. Два дни по-късно половината от групата били натоварени във Воксхол Вектра на 59-годишен хасковлия на име Христо, който ги подкарал към Хасково. Полицаите ги задържат в района на село Сладун при опит да бъдат въведени във вътрешността на страната. Другите 4-ма бежанци били задържани в къщата. Разплитането на схемата довело разследващите до 29-годишен местен мъж на име Георги, който намирал квартири за нелегалните в граничните села. Задържан е и 17-годишният каналджия, който също се казвал Христо. В сряда групата е била разпитвана в присъствие на съдия от районен съд Харманли и по вътрешна информация си признала всичко. На каналджиите е повдигнато обвинение в извършено престъпление по чл.294, ал.1, вр.чл.20, ал.2 от НК, което предвижда затвор до 5 години.

Сирийците на възраст между 17 и 41 години са задържани в РУП Свиленград за 24-часа, преди да бъдат изпратени в транзитния център в Елхово. Там ще се реши каква ще е по-нататъшната им съдба.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    79
    790234
    2 -3
    12:20, 12 сеп 2014
    Омрелия ви сайт блокира ха ха аха
    ало умниците
Последни новини