От х:

Днес в x:

Осветиха барелеф на Петьо Александров в подножието на Св. Богородица

Барелеф на автора на монумента на Св. Богородица в Хасково – скулптора Петьо Александров, бе осветен днес от отец Петър. Паметната плоча се намира в подножието на най-високата в света статуя на Божията майка, вписана в книгата на рекордите.

На краткото тържество присъства семейството на починалия миналата година на 63-годишна възраст художник, кметът Георги Иванов, общински съветници, много граждани.

Амбицията на Петьо Александров бе грандиозна. Всичко започна с един лек разговор, в който обсъждахме дали това може да стане или не. Петьо Александров винаги казваше: Да, ще стане”, каза в краткото си слово градоначалникът.

Статуята на Св. Богородица, дело на Петьо Александров, ни прослави по целия свят. Сега всеки, който застане в подножието й, усеща как го побиват тръпки. Дай Боже делото на Петьо Александров да пребъде”, каза още кметът.

Автор на барелефа на Петьо Александров е хасковският скулптор Михо Михов. Той е автор и на барелефа на д-р Георги Китов, поставен на входа на музея на Тракийското изкуство в Александрово.

Тодор Кръшков  

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини