От х:

Днес в x:

Болницата с демо версия за половин милион

Демо версия на изключително модерна и скъпа апаратура за ендоскопия бе инсталирана в хасковската многопрофилна болница. Апаратурата ще бъде на разположение на местните гастроентеоролози напълно безплатно в рамките на следващия месец. В този период специалистите трябва да преценят доколко ще бъде натоварена апаратурата и каква ще е практическата полза за пациентите от него. Впоследствие ръководството на болницата ще преценява дали да купи уреда и с какво допълнително оборудване. В зависимост от екстрите цената варира от 150 хиляди до 500 000 лв. Ако се съди по вдъхновеното описание на възможностите от страна на лекарите в отделението, ендоскопът трябва да е основен приоритет. Нещата в крайна сметка обаче опират до тотално орязаните от здравното министерство бюджети на лечебните заведения. А половин милион са много пари.

 

Според докторите Валентин Вълканов и Спас Црънчев обаче ендоскопът си струва всяка стотинка. Той е от престижната марка Олимпус която се счита за Еверест в областта на ендоскопската техника. Второ вътрешно и досега е ползвало апаратите Олимпус, но този е чисто нов и поне с „5 класи над сегашните“, категоричен е д-р Вълканов. Основното предимство на техниката е изключително ранната диагностика на всякакъв вид заболявания на вътрешните органи, включително и опасните карциноми /туморни образувания/, където спестеното време е равносилно на живот. Освен диагностиката, апаратът е значително по-добър и при лечението на други заболявания, включително и масовите язви на стомаха и дванадесетопръстника. За адекватната работа с апарата през интензивен обучителен курс са преминали и 4 мед. сестри от Второ вътрешно.

 

Услугата безплатна демо версия се предоставя само на някои от най-големите и успешни болници в страната, коментира и д-р Георги Табаков, регионален мениджър на Олимпус за Централна и Южна България. Засега обаче са си го позволили само няколко частни и университетски болници, през които има голям поток пациенти. Що се отнася за Хасково, изглежда че и тук натоварванията няма да бъдат малки. На ден през ендоскопския сектор на Второ вътрешно минават между 10 и 15 души.

 

 

Г. Христов

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини