От х:

Днес в x:

Скрапът стегна в желязна хватка границата на България

СКрапът блокира южната граница

Фирмите за търговия със скрап наложиха безпрецедентна блокада на границата, след като нито един представител на правителството не дойде да уважи днешният им протест. Той бе срещу налаганите ограничения за купуване на метални отпадъци от физически лица и безкасовото плащане на скрапа. Над 100 шефове на фирми от страната заплашиха, че ако не дойде поне зам.-министър, блокадата става пълна и безсрочна. На място се озова само зам.-областният на Хасково Иван Станчев, което явно не се стори достатъчно на протестиращите, още повече, че Станчев не ги успокои, а призоваваше протестът да се отложи за след сряда, когато е заседанието на МС.
Точно в уречения час скрапът хвана в метална хватка целия поток от и за България. 5 тежки специализирани машини застанаха напреки пътя за ГКПП Капитан Андреево и блокираха движението както на леки, така и на тежки коли. При досегашните блокади се пускаха поне леки автомобили и автобуси. Разгневените протестиращи обаче наложиха пълна блокада. Очаква се в по-късния следобед границата да бъде отпушена за малко, и то не за всички коли. После бариерата пада отново.

Никой не знае докога.

Протестът стигна на косъм от сблъсък с масираното полицейски присъствие - над 40 полицаи, водени от шефа на КАТ - Хасково Иван Расоков. Те поискаха да съставят констативни протоколи на настъпващите към пътя скрападжии. Последните обаче избухнаха в недоволство и отказаха да представят личните си карти. Настъплението им към пътя обаче продължи и мелето с униформените изглеждаше неминуемо. За щастие полицията прояви здрав разум и даде крачка назад. Ако блокадата обаче продължи, униформените може да получат други заповеди, изръмжаха многозначително някои от тях. Фирмите за скрап скочиха на протест след влизащата от днес официално забрана да получават срещу заплащане скрап от физически лица. Последните могат да дават отпадъците си само на общински площадки, и то само безплатно. Фактът, че няма изградена нито една общинска площадка не спря интересите, стоящи зад закона, който единодушно бе обявен за „незаконен“ и лобистки. Скрапът заплаши, че ще влезе в сивия сектор, вместо да плаща за метала, фирмата ще плаща на лицето за „транспортни разходи“, а отпадъкът ще бъде „подаряван“. Според бранша адекватните мерки биха били да се даде гратисен период до 2015-та година, в който новият парламент да направи един добър закон, взимайки под внимание интересите на всички.
Ако новият закон остане в сила, браншът прогнозира съкращаване на хиляди заети в него и същевременно оставане без препитание и доходи на над половин милион българи.

Протестиращите настояват точката за гратисния период да влезе ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, в дневния ред на комисията по екология към Народното събрание, която ще има заседание в сряда.

Към границата пътува зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев, но не е ясно доколко думите му ще успокоят разгневените протестиращи.

Г.Христов

Стотици фирмаджии протестираха срещу новия закон
Прераканията с полицията за малко не стигнаха до бой
Протестиращите затвориха границата изцяло и за всички

Хасковлията Янко Велев и колегите му не бяха доволни че пристижгна само замобластния Иван Станчев. Чакаха поне замминистър
Пътят от и за България бе затворен
...и в двете посоки
Изнервените шофьори чакаха на опашки отпушването но никой не знаеше кога ще стане това

Скрападжиите не искаха да пускат никой да си тръгва, дори и отразяващите журналисти
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини