От х:

Днес в x:

Пробиват земята за гореща минерална вода край Златоград

Снимки: zlatograd.bg

Стартът на проекта за геогермалните води в Ерморечието е един от най-дългоочакваните и перспективни за икономиката на района

На девети юли стартираха дългоочакваните сондажни дейности, които да изведат топлата вода, съсредоточена в геотермалната система Ерма река-Елидже, на повърхността на земята.

Проектната дълбочина на сондажа е 860 м, която се очаква да бъде достигната до два месеца, чрез специализирана и висококачествена сондажна машина. 

Предвижда се сондата да достигне до горещата минерална вода на проектна дълбочина над 800 метра под земята, а за изпълнението на поректа е доставена техника, специализирана за работа при толкова голяма дълбочина и при висока температура, обясняват ангажирани по проекта специалисти.

След приключване на сондажа ще бъдат монтирани тръбите, с които горещата, над 90 градуса минерална вода, да бъде изведена на повърхността. 

Изпълнението на сондажните дейности, с непрекъснат 24 часов режим на работа, ще е свързано с краткотрайно нарушаване спокойствието на близко живеещите жители на населеното място, за което местната власт призова за търпимост и разбиране към жители на село Ерма река.

Проектът за изграждане на водовземно съоръжение е част от плановете на община Златоград за експлоатация на находището за отопление на публични сгради, балнеология, оранжерийно производство и др.

Изграждането му е съществен момент от реализацията на най-важния проект за Община Златоград, с който се цели трайно подобряване качеството на живот и жизнения стандарт на населението, допълват от Община Златоград.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини