От х:

Днес в x:

Тенчо Свинаря агент на ДС, Светльо Витков негов човек

Любителите на конспиративната теория, че Държавна сигурност планирано е дирижирала пряко прехода от социализъм към капитализъм през последните 25 години и е направила бившите ченгета милионери, получават още една доза аргументи в своя полза. Тази седмица Комисията по досиетата публикува документи за длъжниците, или т.нар. кредитни милионери, на Юнионбанк. Между тях е и създателят на "Източноевропейска петролна компания" АД (ИЕПК), небезизестният в харманлийския край Тенчо Христозов Тенев, по прякор Свинаря. Компанията, която е била в процедура за несъстоятелност през 2002 г., беше обвинявана в контрабанда на горива по време на югоембаргото и беше регистрирана в хотел "Орбита", както много други фирми на служители на ДС и мутри от борческия контингент. Името на Тенев беше забърквано в множество контрабандни дела, свързани с харманлийския район. Тенев беше съдружник и с бившия зам.-шеф на първо главно управление на ДС, о.з. ген. Любен Гоцев, във фирма "Дител" ООД, регистрирана на същия адрес в хотел "Орбита". През нея Свинаря и Гоцев изнасяли агнета с покойния лидер на кръга "Орион" от времето на правителството на Жан Виденов Румен Спасов.

В края на 90-те години на миналия век името на Тенчо Тенев-Свинаря се свързваше с производството на цигари от фирма "Норт". Официално като неин управител се водеше Светослав Витков, по-известен като Светльо от "Хиподил".

Според Комисията по досиетата Тенчо Христозов Тенев е бил агент Стефан на ДС - Хасково, по линия на Управление II. Той е вербуван от кап. Пачеманов през 1974 г. и е снет от отчет десет години по-късно. Съдружниците на Тенчо Тенев във ИЕПК Димитър Димитров, Тони Джунилов и Иван Христов също са били или доносници на ДС, или нейни служители.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини