От х:

Днес в x:

Търсят пари за читалище под открито небе

Трупове на гълъби, а отгоре- кръжащи в помещението, като в затвор, техни събратя. Съсипани от пилешки фекалии, иначе прекрасни седалки, тапицирани в червено. Сцена без под, тежка миризма на гнило и мръсотия... това са само няколко думи, с които може да се опише картинката под която в своя емисия CNN вероятно щеше да сложи надпис „no comment”.

Внушението на пълна разруха в иначе внушаващата с размерите си за селско читалище сграда е в с. Сусам. А покъртителната картина е от кинозалата там.

И по точно казано- в някогашната зала, от която поколението от с. Сусам, сега вече на около 40 години, е запазило най-ярките си спомени за културен живот.

Читалището като институция в минералбанското село е от 1903 година. То се помещава в сградата, в която се намира в момента от 1962 година.

Името му е „Будилник“. Над 600 квадрата е застроената площ на читалищната сграда. Над кинозалата обаче покривът е продънен, дограмите- избити, без стъкла и само запазената в странична стаичка прожекционна машина напомня, че някога тук е вряло и кипяло.

Освен, че в залата са гледали кино, местните си устройвали и пищни забави. Огромната зала им служела и за церемониите при сключването на брак.

Нашият образователен живот минаваше тук, а сега на нашите деца минава по кръчмите“, с мъка коментира Райна Ангелова.

Част от читалището, която е в що-годе добро състояние, или поне над която покривът не пропуска при най- слабите дъждовни капки, се използва от секретаря на читалището, в едно от помещението е местната библиотека, има и компютърна зала, оборудване от „Регионални библиотеки“.

Последният ремонт на читалищната сграда е правен в началото на 90-те години на миналия век. За да се стегне сега зданието е необходима солидна сума, грубо около милион лева, обясни кметът на Сусам Кирил Христозов.

Друга от стъпките, които трябва да се направят, за да може читалището да кандидатства за ремонтни дейности по проекти е то да се стопанисва и от общината заедно с държавата.

От 2 г. и половина се мъча да реша проблема ремонта на читалището в Сусам. За да се стегне изцяло обаче трябват много пари, коментира проблема и кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер. Той обясни, че за по проблема работи и областният управител Кадир Исов. Само преди ден пък стана ясно, че след конкурс, обявен от Министерството на културата, правителството гласува дофинансиране за читалищата в страната за близо 4 млн.лв. Община Минерални бани получава един от лъвските пайове в региона в размер на 26 хиляди лева. Парите ще отидат за ремонт на използваемата и сега част на читалището в Сусам, разясни Искендер. Той посочи, че за ремонта на покрива на сградата са необходими между 120-150 000 лв. Ако не успеят да набавят парите по проект кметът обеща, че сумата ще бъде заложена при капиталовите ремонти в бюджета на общината за следващата година.

 

М. Манолова

кметът на с. Сусам Кирил Христозов
Все пак има и нещо хубаво-компютърната зала в читалището
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини