От х:

Днес в x:

Допитване: Най-малките ученици да повтарят клас

Учениците от 1 до 4 клас трябва да държат поправителни изпити и да повтарят класа, ако не са усвоили учебната програма, сочи онлайн допитване на МОН.
Такова е мнението на 68,8% от участвалите в допитване в интернет по основни въпроси за новия Закон за училищното образование, организирано от Министерството на образованието и науката. На обратното мнение са 31,2% от участвалите в допитването.

В момента най-малките ученици не повтарят клас.

Данните от допитването на МОН бяха представени днес от министър Анелия Клисарова.
В него са участвали 8724 души, като 43,5% от тях са учители и възпитатели, 10,2% - родители, 13% - студенти, а 1,1% - пенсионери.
76% от всички, включили се в анкетата, са жени.

Клисарова обясни, че 80% от учителите заявяват, че класът трябва да се повтаря.
Родителите до 29-годишна възраст смятат, че няма нужда малките ученици да повтарят, но 61% от родителите в активната възраст са на мнение, че трябва да се повтаря.

"Затова може би трябва да се реши в първи и във втори клас учениците да не повтарят, но в трети и в четвърти клас критериите да са по-строги, за да са вече грамотни децата в четвърти клас", коментира Клисарова.

Според анкетата 47,3% посочват, че не трябва да има национално външно оценяване в 4 клас, като 54% от учителите не го искат, което не е изненада за просветния министър.
Тя добави, че на обратното мнение са 36,7%.

Един от най-сериозните въпроси в анкетата - кога да се завършва основното образование - 39,9% смятат, че трябва да е от 1 до 8 клас, 39,4% - да е от 1 до 7 клас, а 20,6% - от 1 до 9 клас.

"Малката разлика в мненията основното образование да завършва в седми или в осми клас означава, че този въпрос остава "отворен", но вече няма да се обсъжда вариантът то да бъде до девети клас", заяви Анелия Клисарова.

Тя обясни, че най-голям дял от анкетираните, искащи основното образование да е в края на осми клас, са на учителите и на хората от малките населени места, както и на хората между 30 и 40 години. По-младите хора - до 29 г., предпочитат основното образование да е до 7 клас.

Според 74,4% от анкетираните математическите гимназии трябва да имат статут, както спортните и художествените училища, защото математиката се смята за талант.

На въпрос какви санкции да има за учениците като крайна мярка при неизпълнение на задълженията им 21,1% смятат, че учениците трябва да бъдат изключвани от училището, 16,3% - да полагат обществено полезен труд, а 13,2% - да има финансова глоба за родителите.

Клисарова обяви, че е изненадана от две от предложените крайни мерки към учениците - 0,2% посочват да се прилага "бой" като санкция, със същите проценти е и мярката да се забрани на провинили се ученици да кандидатстват във висши училища.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини