От х:

Днес в x:

Иван Стоянов е новият окръжен прокурор на Хасково

Иван Стоянов

Иван Стоянов е новият окръжен прокурор на Хасково, съобщи „Правен свят“. Висшият съдебен съвет го избра със 17 гласа "за", двама "против" и четирима "въздържали се". Стоянов в момента е районен прокурор на Харманли.

Кандидатите за поста бяха общо трима. Тереза Скорчева, районен прокурор на Хасково, бе подкрепена от четирима от членовете на ВСС, петима бяха против и 14 се въздържаха. Третият кандидат – Антон Стоянов (районен прокурор на Свиленград) не получи нито един глас в своя подкрепа, седем бяха против, а 16 се въздържаха.

Въпросите и към тримата кандидати бяха съсредоточени върху отношението им към следователите. Оказва се, че на местно ниво има проблем между прокурорите и следователите. Затова представителите на държавното обвинение предпочитали да работят с органите на МВР. Казвали, че ако се иска да се съсипе някое дело, то трябвало да се даде на следовател.

И тримата кандидати изтъкнаха, че трябва да се даде възможност на следователите да работят, да им се възлагат по-тежки дела и така да се стимулират. Казаха, че малцина са тези, които не успяват да се справят с работата. Кандидатите добавиха, че нямат проблеми с отношенията със следователите.

Другите въпроси бяха фокусирани върху натовареността на Иван Стоянов, Тереза Скорчева и Антон Стоянов като административни ръководители. Първите двама са около средната натовареност, докато Антон Стоянов е натоварен само по една част от групите дела.

И последният въпрос към кандидатите бе за екипа им – дали ще изберат за свои заместници прокурори от ОП-Хасково или от прокурорите, които сега оглавяват. Двама от кандидатите заложиха на колегите си от ОП-Хасково, а третият каза, че сега не може да отговори.

По време на дебатите Ясен Тодоров и Камен Иванов заложиха на Иван Стоянов като изтъкнаха, че той дава конкретни идеи и мерки как да подобри работата на ОП-Хасково. Така се стигна и до избора на Иван Стоянов за окръжен прокурор на Хасково.

Стоянов ще заеме мястото на Иван Ванчев, чието име бе замесено в т.нар. лобистки скандал. Миналото лято в някои медии се появи стенограма от разговор на Ванчев с апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев и председателя на ОС-Хасково Миглена Тянкова. Разговорът е от 2012 г., проведен няколко месеца преди избора на членове на съвета от прокурорската квота.

През лятото стана ясно, че имало и досъдебно производство срещу Ванчев, заради което той бе отстранен от длъжност. По време на делото пред Върховния административен съд по повод жалба на Ванчев стана ясно, че той не е привлечен в качеството му на обвиняем. Заради това ВАС отмени отстраняването му. Но само няколко дни след окончателното произнасяне на съда главният прокурор Сотир Цацаров го командирова в ОП-Пловдив. Ванчев обжалва заповедта в съда, но още преди произнасянето му, ВСС го наказа с освобождаване от административната длъжност, което също се обжалва.



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини