От х:

Днес в x:

Харманли се сдоби с къщичка за книги

Харманли има вече своя Приказна къщичка за книги. Тя е поставена на най-емблематичното за целта място – в Градския парк. Къщичката бе символично открита вчера и заредена с книги. Зад идеята стоят Поетичен клуб „Рими от Белоногата”, Градска градина Харманли и Информационна агенция „Сакарнюз”.

Още при поставянето й къщичката бе обект на голям интерес, особено от децата. Тя е направена по подобие на други такива в Пловдив и Сливен. Идеята е взаимствана отчасти от буккросинга. Всеки може да си избере книжка и да чете в парка, да я вземе вкъщи или да си я остави за себе си и на нейно място да сложи своя.

Къщичката в Харманли е заредена с книги от личната библиотека на основателката на Поетичен клуб „Рими от Белоногата” Светлана Николова Сред тях е едно уникално Свето Евангелие на Матея, което е печатано в Придворната печатница през  1941 г. Другите заглавия са „Зелените хълмове на Африка” на Ърнест Хемингуей, „Спасителят в ръжта” на Дж. Селинджър, 2 тома фантастика на Станислав Лем, криминални романи от майстори на заплетения сюжет и др. Книжки от любими автори оставиха и районният съдия Мария Атанасова, стоматологът Елена Илиева и бъдещият биолог Ралица Виделова. Първите взети за четене книжки бяха „Лидерът” на Стив Джобс и Светото Евангелие.

Тепърва в подвижната библиотека ще бъдат поставени детски книжки, тъй като къщичката са минути се превърна в атракция за най-малките. „Вътре има едно пиленце”, обясняваше малка сладурана. Роди се и идея след време да бъде направено още една по-ниска къщичка само за детски книжки.

Къщичката е под видеонаблюдение. Осъществилите идеята се надяват тя да не бъде обект на вандалски набези и „на гости” да й идват само добри хора.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини