От х:

Днес в x:

Спецгрупа сирийци ще разчистват Варна от наводненията

Началника на лагера о.з. полковник Марко Петров сформирал и обучил група от 60 доброволци


Специално подготвена група сирийски бежанци от лагера в Харманли ще помага за ликвидиране на последствията от наводненията във Варна. 60 души са изявили желание да станат доброволци. След тренировъчен курс за действие при кризи организиран от началника на лагера О.З. полковник Марко Петров, групата заминава утре за морската ни столица.
Стотици бежанци пожелали да помогнат на бедстващите българи и изявили желание ако трябва и денонощно да гребат кал от наводнените къщи в Аспарухово. За работата си те няма да получат и стотинка, като държавата ще им осигури единствено палатки, за по 15 души всяка и суха храна. Целта е доброволческата команда да не тежи нито на местната община, нито на спасителните служби.


Въпреки очакваните тежки условия в които ще живеят и работят, сирийците от Харманли напирали да помагат. Отсяването на кандидатите обаче ставало по няколко критерия - трябвало да са само мъже и с вече получен бежански или хуманитарен статут, уточни началника на лагера о.з. полковник Марко петров. Той вкарал и допълнително изискване. Всички селектирани в спасителната команда да са служили като войници и да имат закалка за действие при кризисни ситуации. 35-годишният Джакиндар пък има друг мотив: „ние вече сме виждали далеч по- голям погром, много от нас войната остави без дом и знаем какво е да си на улицата и да нямаш къде да отидеш”.


Оказва се, че бежанският лагер в Харманли е едно от малкото места въобще в България, където са минали обучение за действия при кризи. То е организирано от полк. Петров от началото на юни. Заедно с администрацията на лагера създали група от 100 души, които трябва първи да се задействат при възникване на последствия от стихийни бедствия и аварии. Ако бедствието продължи втори час, се мобилизират 200 души. Става дума при това не за бедствие, възникнало в лагера, а в съответното населено място-например като при наводнението в Харманли от 2012-та година. Полк. Петров вече е изпратил искане до ДАБ за материално осигуряване за действие в извънредни ситуации, което включва тупалки, палки, кофпомпи за гасене на пожари и други.

Г.Христов

Бившият военен подготвил стотици подопечни да помагат при кризи на Харманли
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини