От х:

Днес в x:

И с намален прием: Поне 100 свободни места в елитните гимназии

Кандидатите започнаха изпитите с усмивки-местата им гимназията са гарантирани, независимо от резултатите


Дори и с редуцирания прием в гимназиите след 7-ми клас, броят на кандидатстващите ученици е по-малък от свободните места. След края на кампанията за подаване на документи в петък се оказа, че общият брой на желаещите да продължат в профилираните, и считаните за елитни, училища е малко над 900 души при свободни 1066 места. Така че директивата „за всеки 7-класник място“ отново ще бъде изпълнена почти буквално, че даже ще отпадат паралелки. На първо четене те ще са поне три, но ако се наложи минимумът от ученици в клас-18, може да набъбнат и до 6.

През миналата година ножицата между търсенето и предлагането бе още по-голяма. Тогава бяха одобрени 44 паралелки, които предлагаха 1130 места, а за тях напираха около 940 седмокласници.

Любопитното е, че през тази година над 1300 кандидат-гимназисти изкараха позитивни оценки на изпитите по БЕЛ и математика, но мераклиите за гимназии са с 400 по-малко. Обясненията на експертите са познати - част от децата избират да продължат в своето СОУ, а за съжаление все повече ученици спират с образованието след 8-ми клас. Прогимназията е напълно достатъчна за получаване на шофьорска книжка, а немалък контингент от населението се интересува само от това.

Точния брой на кандидатстващите седмокласници и незаетите места ще станат ясни на 26-ти юни, когато излиза първото класиране за профилираните гимназии. Вероятно престижните училища като Езиковите и Математическите гимназии в региона отново ще имат свръхнаплив, докато останалите ще треперят на второ и трето класиране дали ще хванат заветния минимум за сформиране на паралелка.

Г. Христов

Всеки изкарал различно от 2 имаше за какво да се поздравява
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини