От х:

Днес в x:

Борят дрогата с билки на Еньовден

 

Превенция срещу дрогата, съчетана с Еньовден готвят няколко институции в Хасково. Инициативата е на Младежкия център и Общинския съвет по наркотични вещества, съвместно с местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетни, а към организация се включват още Младежкия червен кръст, музеят и библиотеката.

Тридневните прояви, които започват на 24 юни, са посветени на Световния ден за борба с наркотиците -26-ти. Понеже стартът на най-мащабната подобна акция в областния град съвпада с Еньовден, организаторите са решили чрез представянето на обичаите да разкажат на младите хора за традициите и да привлекат вниманието им към полезни занимания. В проявите се включват и много организации, читалища, както и служители на МВР.

На 24-ти сутринта тридневната щафета започват учениците от Обединени ученически общежития със съдействието на читалище „Зора“ от кв. „Македонски“. В района на ученическите общежития от 9 ч. ще берат билки и ще плетат венци, а всички, които искат да участват в инициативата, са добре дошли.

Регионалната библиотека се включва в инициативите с предоставяне на информация за и срещу наркотиците. В 16. ч. във вторник фоайето на библиотеката ще бъде подредено изложение “Книгите срещу дрогата“. Освен литература, свързана с борбата срещу наркозависимостта, ще има и такава за Еньовден.

На Еньовден е посветена и инициативата в галерия „Шаренков“ от 17.30 ч., когато ще бъдат представени вярванията, обичаите и ритуалът на този ден. Ще се минава и под венците за здраве, както повелява традицията.

В същия час, но на 25 юни пред зала „Дружба“ , ще има антидрога концерт с демонстрации. Тогава присъстващите ще могат да видят в акция как работят полицейските кучета при разкриването на наркотици.

Рокерите от Мотоклуб „Хиените“ също ще подкрепят кампанията, а от Младежкия червен кръст ще направят демонстрация как се оказва първа помощ.

През трите дни на антидрога кампанията всички спортни съоръжения в града ще бъдат отворени и безплатни. В акцията се включват Тенис клуба, с отворени врати ще бъде и басейн „Фантазия“.

На самия ден 26 юни от 18 ч. на сцената в театъра на специална церемония ще бъдат наградени призьорите от конкурса, обявен по-рано през годината по повод Международния ден за борба срещу дрогата.

През цялото време официален плакат на всички прояви в Хасково е „Мечтите свършват с първата доза“, с автор14-годишната Ралица Манолова от Математическа гимназия.

 

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини