От х:

Днес в x:

Жътвата отложена заради дъждовете, молят се за добивите от 2013-а

Честите дъждове това лято държат на отложен старт зърнопроизводителите. Метеорологичната прогноза за превалявания и до края на тази седмица вече със сигурност даде да се разбере, че същинската жътва няма да тръгне поне и в следващата седемдневка.

Така комбайните ще са в стендбай. Очаква се обаче жътвата да започне някъде към 20-ти юни, когато при благоприятните години тя е вече в разгара си. На повечето места в Южна България, включително и в Хасковски регион зажънването вече е факт, но на някои места то е само пробно, а на други - по-скоро ритуално.

Засега специалистите от аграрния сектор не бързат да оплакват добивите и качеството на тазгодишната реколтата, защото твърдят, че по това време на годината все още не всичко е загубено. Но пък е и истина, че всички тайно се надяват през 2014 г. добивите да достигнат поне количеството на миналогодишните. Средно за Хасковски регион те са 330-340 кг.от декар. Традиционно най-плодовити са житата край димитровградското село Странско и в Хасковско, а най-ниски са добивите в Тополовград и Стамболово. В района има засадени малко над 462 000 декра пшеница и близо 64 000 декара с ечемик.

Досега са ожънати около 2% от ечемичните площи в региона. Пробното жънене в областта дава засега средни добиви от 397кг. от декар. В началото обаче количеството от декар е винаги по-голямо от тези в разгара на кампанията, обясняват от областната земеделска служба.

Като факт от пробите се отбелязва, че на много места, като край село Странско например, жътвата върви трудно заради полегнали посеви. В село Васково, общ. Любимец след първите дни на жътвата, зърнопроизводителите са доволни от добива, но се притесняват от продължаващите дъждове, които влошават качеството.

Почти навсякъде се забелязва заради прекалената влага повторно заплевяване в основата на житните растения. Заради честите валежи са регистрирани и различни заболявания по житата, които няма как да не повлияят на добивите, коментират агрономите.

От прекалената влага се забелязва на много места и почерняване на класовете. В същото време вече тръгна и търговията на „зелено“ с пшеницата при цени от около 300 лв/тон.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявиха, че през 2014 трендовете в цената на зърното ще се определят от няколко фактора: климатичната обстановка, включително лошото време в САЩ, ситуацията в Украйна. Много от европейските страни също имат затруднения заради наводненията, а други - със сушата.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини