От х:

Днес в x:

„Вълшебен свят“ завладява Хасково, рояк световни танцови звезди

Тридневният Международен танцов фестивал “Вълшебен свят“ /Magic World Festival/ще оцвети и разкърши Хасково от петък до неделя.

Организаторите на 8-мия поред фест -Танцова формация „ Рона“, Читалище „ Заря и община Хасково обещават истински фурор на движението и настроението и никак не са фаталисти за началото на танцовия празник, което е насрочено за петък, 13-ти, с парад по централните улици. Напротив, датата ще им е на късмет, още повече, че от тази година освен че фестивалът е включен в официалния календар на културните събития на града, ще е и с рекорден по брой участници.

Над 1000 танцьори и формации от България, Испания, Румъния, Белгия, Русия, далечна Индия и съседните Турция и Гърция, буквално ще залеят града с изящество.

Всички прояви ще са на сцената на читалище “Заря“.

Състезателните категории ще са 14 и са под знака на тоталното многообразие. 

За първи път на танцов фест у нас като отделна категория се обособяват Боливуд изпълненията. Те излиза от категория „Етно“, тъй като индийските танци се оказват страст на все повече танцьори и наплива за изява нараства, обясни международният съдия, ръководител на Балетна формация“ Рона“ и съорганизатор на фестивала Милена Налбантова.

Друга новост на този фест е възрастовата група „бебета“, в която ще се състезават най-малките танцьори от 3 до 5 години. Ще бъде дадена и купа на кмета на Хасково, под чиято егида е фестивалът тази година.

Съвсем нов регламент ще определи и тазгодишните носители на големите награди. Кои са те ще стане ясно на Гала бест концерта от 18 ч. в неделя. На него състезателната част на практика ще продължи с надпревара между Топ 5 на солистите от предишните дни и Топ 15 сред групите и формациите.

Само по себе си атракция ще е и журито, тъй като е съставено от плеада известни имена от български и чужди танцови звезди.

Председател на съдийската седморка ще е Андрей Какаулин-Русия. Той е вицепрезидент на IDO (Международна танцова организация). Популярен е и като собственик на списание „World Dance”, както и като създател на Руската организация за танци на пилон. Друга от колоритните фигури при оценителите е индиецът Рупеш Миркар-всепризнат освен като танцово гуру в Боливуд, но и като официалния дубльора на хитовия индийски актьор Хритик Рошан.

Друго от супер популярните лица сред журито е и белгиецът Литъл или, както е по-познат, Лил Фил, хореограф на клиповете на суперзвезди като Марая Кери и Крейг Дейвид и Джъстин Тимбърлейк. Участието му в Magic World Festival ще е и първото му посещение в България.

Международният преподавател по танци и спец по бели денс и латино Ана Сискар е испанското присъствие при съдиите.

Триото -примата Красимира Колдамова, Галина Маджарова и Петя Милушева е родното участие в съдийския състав.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини