От х:

Днес в x:

100 х 100 х 100 = ПМГ Хасково

Петър Вълчев от ПМГ закова пълен актив по математика и 5.95 по БЕЛ

Гореописаната математика е валидна само за хасковската Математическа гимназия, където са три от всички 4 максимални резултати от тазгодишните матури. Те принадлежат на математическите асове Тонка Желева и Петър Вълчев, плюс отличника по традиционно силно застъпената в училището биология Нурхан Юсеин. Сред най-добрите от добрите се е вмъкнала само Магдалена Димова от свиленградското СОУ „Петър Берон“ със стотачка, също по математика. Останалите 51 пълни отличници в областта са все пак в подножието на върха с 95 и няколко точки. Хасковската „Математика“ излъчва и един от само двамата зрелостници с пълни 6-ци и от двете матури. Това са споменатата Тонка Желева и колежката и от ПМГ Димитровград Деница Маринчева, която записва съответно 99 и 96.5 точки.

Отличното представяне на хасковската ПМГ се допълва и от 12 пълни шестици, 8 от които по математика. Това постижение прави предмета реално най-успешния в тазгодишните матури. Формално най-висок среден бал има Испанският език, но само от 6-ма души, които вадят 5.477. Стотиците по математика излъчват бал от 4.920.

Въпреки успехите си, „Акад. Боян Петканчин“ остава в подножието на върха, отстъпен на другата математика - ПМГ „Иван Вазов“ Димитровград. Там демонстрират най-голямото израстване в сравнение с матурите през миналата година и заслужено стават най-успешното училище в региона с 5.089. „Вазовци“ бият с фотофиниш хасковската ГПЧЕ „Асен Златаров“ с 5.078, „Петър Берон“с 5.03. 

Благодарение на зрелостниците от хасковската Езикова, английският става вторият най-успешен предмет на тазгодишните матури, непосредствено след математиката. 91 явили се от ГПЧЕ вадят среден бал от 5.20, а заедно с останалите, пробвали се в езика на Шекспир, докарват до много добър 4.825. Най-масово избираната за втора матура Биология излъчва общ среден резултат от 4.270 при 721 явили се деца. Ахилесовата пета на 12-класниците се оказва физиката с 3.610. 

Като противовес на 4-мата максималисти със 100 точки, има и точно толкова минималисти, записали кръгла 0. Трима правят „подвига“ по География, а един се губи тотално в необятните дебри на българския език. 

Най-слабо е училището в село Караманци, с уникалния резултат 2.94, излъчен от всичките им 5-ма зрелостници. 

Тази година двойките са повече – 299. Очаквано обаче от РИО на МОН погледнаха позитивно на нещата и отбелязаха израстването. Например по БЕЛ сега средната оценка е 4.13 срещу 4.11, а общият резултат е 4.20 срещу 4.113 за м.г.

Г. Христов    

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини