От х:

Днес в x:

Порошенко: Няма как да скъсаме с Кремъл

Петро Порошенко се надява Русия да бъде наказана за "трагедията", сполетяла неговата страна тази година. Киев създава хуманитарни коридори в Източна Украйна.
Но въпреки анексирането на един украински регион (Кримския полуостров) и поощряването на бунт в други два (Луганска и Донецка области), украинският президент каза в интервю за американското списание "Тайм", че Украйна няма как да скъса отношенията с Кремъл и трябва да търси разбирателство с Русия.

"Може би някои украинци биха предпочели да имаме за съсед Швеция или Канада, но наш съсед е Русия. Затова не можем да имаме твърда сигурност без диалог и разбирателство с Русия", подчерта президентът Порошенко в интервюто, цитирано от БТА.

Порошенко обаче нямал намерение "да прави мили очи" на Путин.

"Честно казано, аз не се интересувам какво гражданинът Путин мисли за моята страна". Ако той подлага на съмнение правото на Украйна да съществува в сегашните си граници, най-добрият начин да го убедим в противното е да изградим мощна армия и добре функционираща икономика", отбелязва Порошенко пред "Тайм".

Хуманитарни коридори

Петро Порошенко нареди да се създадат хуманитарни коридори, за да може цивилните да напуснат зоните на сражения в източната част на страната.

"За да се избегнат нови жертви в зоните, в които се води антитерористичната операция, президентът натовари ръководителите на силите на реда със задачата да осигурят всички необходими условия, за да могат цивилните, които искат да заминат, да го направят", се казва в съобщението на украинския президент, цитирано от световните агенции и БТА.

Порошенко е наредил на правителството да организира транспорта, прехраната и медицинските грижи за тези хора, а на местните администрации да осигурят подслон на хората, напуснали домовете си.

Решението е обявено след среща на Петро Порошенко с ръководителите на службите за сигурност, с министъра на вътрешните работи и на отбраната и с шефа на службата за извънредните ситуации.

Москва приветства решението за хуманитарните коридори.
"Това е крачка в правилната посока", подчерта външният министър Сергей Лавров.
Той изрази увереност, че Югоизточна Украйна ще даде реципрочен отговор на Киев, ако той прекрати наказателната си операция в тази част на страната.

Тристранни преговори за Украйна

Ситуацията в Украйна беше водещата тема на тристранната среща на ниво външни министри между Русия, Полша и Германия, състояла се в Санкт Петербург. След срещата руският дипломат номер едно поясни, че тримата министри са обсъдили в конструктивна обстановка много въпроси и в частност украинската криза и отношенията на Русия с ЕС и НАТО.

"Договорихме се да активизираме диалога в този формат, по-специално на ниво директори на дирекциите по политическите въпроси на външните министерства. Обсъдихме темата за безопасността в региона и за търговско-икономическото сътрудничество", заяви Лавров.

"Виждаме слаба светлина в края на тунела", каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

"Не казвам, че вече сме намерили изход от кризата, но ескалацията отстъпи място на нова атмосфера", уверен е германският външен министър.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини