От х:

Днес в x:

”Газпром” отсрочи за втори път предплащането от Украйна

Русия отлага за 16 юни въвеждането на предплащане на газовите доставки за Украйна. Това е втора отсрочка, която Москва прави в хода на преговорите с Киев.
Отлагането бе обявено тази нощ от президента на "Газпром" Алексей Милер след среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

По думите на Милер след снощните консултации с Европейската комисия руската страна е решила да направи стъпка с цел продължаване на конструктивните разговори.
Тоест режимът за предплащане на заявения обем природен газ ще влезе в сила за Украйна не от утре, а от понеделник, 16 юни, в 10 часа московско време.

Милер каза, че "съответните разпореждания" вече са предадени в "Газпром".

За днес сутринта е предвидено подновяване на тристранните преговори между Русия, Украйна и ЕС. Те ще бъдат предшествани от двустранни консултации на ЕК с Русия и с Украйна.
Основният въпрос, по кото се преговаря е за цената на газа за Украйна. Той ще трябва да се обсъжда още няколко дни, каза Йотингер.

Путин: Продължаваме преговорите за споразумение

Руската делегация е упълномощена да продължи разговора от конструктивна позиция с цел постигане на взаимно приемлива договореност. Това е казал президентът на Русия Владимир Путин по телефона на германския канцлер Ангела Меркел.

Предплатата

Въвеждането на режима на предплащане на доставките зависи от погасяването в пълен обем на дълга за доставения до 1 април газ в обем 2,237 млрд. долара, част от който (786 милиона долара) бе платена на 2 юни, както и от напредъка в плащанията за доставките за април и май. Тогава "Газпром" направи първата отсрочка във въвеждането на авансово плащане на доставките.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини