От х:

Днес в x:

Спешна помощ иска Орешарски да вземе мерки срещу Андреева

Лекарите от Спешна помощ настояват премиерът да предприеме действия "във връзка с неадекватното поведение" на здравния министър по повод протеста им.
Зам.-директорът на Центъра по Спешна помощ в София д-р Светла Богданова обясни за БТА, че в петиция до Пламен Орешарски се казва, че "с действията си и изказванията си" Таня Андреева е внесла "изключително напрежение и в без това трудната работа на медиците".

Над 100 протестиращи лекари, медицински сестри, шофьори и санитари от Спешна помощ поискаха оставката на министъра на протест пред МЗ преди обед заради готвеното уволнение на директора си Георги Гелев.
Андреева коментира пред журналисти, че получила сигнали, че има натиск от Спешна помощ да излязат на протест, включително и политически.

Според лекарите продължават инсинуациите и манипулациите от Андреева пред официалните институции и медиите.

„Същата размахва като сериозен аргумент за допуснати нарушения поръчания от нея и изготвен одитен доклад, в който услужливо са посочени изключително смешни изводи, неподкрепени с никакви конкретни доказателства", се посочва в петицията.

Лекарите отхвърлят изводите от одитния доклад за управлението на спешната помощ, както и заключенията за фалшифициране на документите по случая с починалата Елизабет Димитрова.

„От цялото поведение на министъра личи неистовото й желание да уволни д-р Георги Гелев, без да се съобрази с реалната обстановка в страната, предвид обстоятелството, че и други големи центрове за спешна помощ - Пловдив, Русе, В. Търново и Шумен се присъединиха към протеста ни”, се посочва още в писмото.

В петицията си протестиращите настояват още премиерът да се разпореди и да бъдат отменени всякакви действия за уволнението на Гелев и шефа на дирекция "Медицински дейности" - д-р Ангел Ангелов.

Над 90 оставки бяха депозирани в Спешна помощ-София, има и в други градове.

Протестиращите бяха поканени на среща в понеделник с министъра.
По повод проблемите и протестите в Спешна помощ, Орешарски не беше категоричен ще поиска ли оставката на здравния министър.
"Спешната помощ е проблем. Сигурно не сме направили достатъчно, но последният неприятен случай е още един повод да се прегледа цялостното функциониране на системата и да се работи върху слабите пунктове в нея", коментира той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини