От х:

Днес в x:

ВСС: Ако Цветанов знае за натиск върху съда, да го докаже

Висшият съдебен съвет реагира остро по повод обвиненията за оказан политически натиск по едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.
Вчера германският адвокат Ханс-Петер Ул заяви, че върху съдебния състав, който постанови 4-годишна ефективна присъда на клиента му Цветанов, е оказван натиск. Той не каза от кого и как, но заяви, че докато съдията четял присъдата, треперел.

Самият Цветанов допълни, че защитникът му съобщил тази информация още вечерта преди делото, когато пристигнал от Германия. Днес зам.-председателят на ГЕРБ добави, че БСП най-много искат такава присъда.

Бойко Борисов също бе категоричен, че „БСП е направила всичко възможно, за да повлияе на съда” и той се е поддал на натиска.

ВСС намира за недопустимо изострената политическа обстановка за пореден път да рефлектира върху независимата съдебна власт чрез опити тя да бъде въвлечена в спорове между политически субекти, се казва в становище на съвета до медиите.

"Не приемаме неподкрепени с факти и доказателства обвинения, че в правораздавателната си дейност съдът или прокуратурата се поддават на външен натиск. В случай, че направилите такива изявления разполагат с конкретни данни за оказано влияние върху съда, те са длъжни да ги предоставят на компетентните органи и на ВСС", се казва още в позицията на магистратите.

От съдебния съвет допълват, че нямат основание да се съмняват в безпристрастността и професионализма на съд, защото с цялостната си дейност доказал, че е стожер на законността.

Съдиите в България имат право да постановяват своите актове спокойно, без страх от намеса в независимостта си и без да са подлагани на публични унижения чрез коментари, засягащи тяхното професионално достойнство, допълват от ВСС.

И за пореден път напомнят на представителите на останалите власти, че "безпочвеното атакуване на авторитета на съдебната власт не е в полза на обществото и на държавата като цяло".

По-рано Таня Маринова, председател на Съюза на съдиите в България, коментира пред БГНЕС, че се опитват различни форми на натиск върху съда както вътрешни, така и външни.

"Изключително се радвам, че има много колеги, които не се подават. Много сме коментирали, че страните по делата могат да отправят упреци към съда, когато не са доволни, но трябва да се въздържат по такива висящи дела, особено когато са видни политически фигури. Това е форма на натиск върху съда", добави тя.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини