От х:

Днес в x:

Неосигурени съсипват Бързата помощ в Хасковско

Неосигурените пациенти разкарват екипите на Бърза помощ за щяло и нещяло, като ги отнемат от наистина критични случаи. Около това мнение се обединяват мнозинството от работещите в Центъра за спешна медицинска помощ/ЦСМП/-Хасково. Спешните не желаят да бъдат цитирани с мотива, че проблемите са отколешни, но явно липсва волята те да бъдат преодолени. В същото време се трупат нови през годината.

 

80 % от повикванията към ЦСМП са на неосигурени лица. „Нямат пари да си платят прегледа, затова ни използват да им бием инжекциите или да им мерим кръвното“, коментира парамедик. Част от повикванията пък свидетелстват за тоталната неграмотност на повикващите. Един от най-големите куриози в новата история на линейките е от 22-ри октомври миналата година. Тогава симеоновградската линейка е повикана за бременна жена, която помятала. Дамата била докарана спешно да АГО Хасково, където лекарите установили, че кървенето е от менструален цикъл. През времето на пътуването до областния град, Симеоновград е останал без линейка. По норматив 1 линейка обслужва 35 000 души или, ако населението е под 55 души на кв. километър, 700 квадратни километра. В областта на тези критерии отговарят цели 6 общини, които се оправят само с един реанимобил. Проблемът е особено сериозен във високопланинските общини като Ивайловград и Маджарово, където има много трудно достъпни селища, отиването до които понякога отнема часове.

 

Другият проблем на медиците в линейките е, че напоследък редовно им скачат на бой. „Агресията в последните години нарасна и то не само при традиционно рисковите роми. Масово се скача на бой, дори и от хора с добър социален статут“, твърди шофьор на линейка, пожелал също да остане анонимен. Понякога ставало въпрос за разбираем стрес, но в много от случаите било опит да се склонят линейките да играят ролята на такси до болницата. Без състоянието им да е спешно.

 

Иначе, хасковският ЦСМП е един от малкото с относително добро материално осигуряване и читав автопарк. В периода 2007-2009 година почти всички линейки бяха подновени с нови, предимно „Ситроен“ и „Фолксваген“. Има и високопроходими реанимобили за планинските райони.

 

Общо за областта има 13 дежурни екипа, а автопаркът разполага с 23 автомобила. Всички 47 щата в ЦСМП - Хасково са заети, но има само 30 лекари. Останалите 17 са фелдшери. Парите са другият „болен“ проблем на линейките, който предопределя постоянното текучество на кадри. Въпреки че са на първа линия между живота и смъртта, средните заплати на лекарите са около 800 лв. Фелдшерите взимат 400-500 лв, а шофьорите на линейки са на минималните пари, изисквани за длъжността.

 

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини