От х:

Днес в x:

Зам.-министър: Как лимит на ражданията, все едно лимит на дишанията

Идва ми да се пошегувам, но малко ме е страх да не бъда разбран грешно. Това не е сериозно – как лимит на ражданията, все едно лимит на дишанията. Изключено е, това е някакво недоразумение, коментира зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков.

Ненков говори и по темата, че може да има сериозни проблеми с линейките в страната. Зам.-здравният министър обясни, че със 160 млн. лева от ЕС ще се инвестира в над 200 точки в цялата страна що се отнася до "Спешна помощ". Вече има анализ и се готви документацията, с която от декември ще стартира официално този финансиран от ЕС проект, заяви Ненков пред Нова телевизия.

Припомняме, че по оперативна програма "Региони в растеж" трябва да бъдат купени 400 линейки, да се изградят 76 изцяло нови спешни центъра, както и реконструкция и ремонт на 155 вече съществуващи сгради.

Не виждаме никакво движение по въпроса, опонира д-р Десислава Кателиева, която попита и какво се случва със стандарта за спешна медицина, отменен от съда. Ненков призна, че с купуването на 400 линейки има известно забавяне, но одитната структура на ЕС дава оценка за реализация на проекта с 90%. Зам.-здравният министър каза, че се работи по нов стандарт за спешна медицина и съвсем скоро той ще е готов.

Припомняме, че стандартът за спешна медицина беше разработен по времето на Петър Москов и предвижда спешните приемни отделения да бъдат само 2-ро и 3-то ниво на компетентност, като минималната площ, на която могат да бъдат разкрити е 700 (седемстотин) квадратни метра. Най-малко 30% от леглата за активно лечение трябва да бъдат обособени за прием на спешни пациенти. Отделенията от трето ниво на компетентност трябва да разполагат с минимум 6 лекари специалисти по анестезиология и реанимация или спешна медицина, а общият брой на лекарите трябва да бъде най-малко 12. Отделението трябва да има най-малко 2 реанимационни поста, осем легла и най-малко 12 поста за прегледи на пациенти. Освен това болницата трябва да има разкрити отделения във всички хирургични специалности и повечето терапевтични, като всяко от тях да бъде осигурено с лекар от съответната специалност 24 часа в денонощието. Изисква се да има разкрити и отделения по микробиология, патоанатомия и дори съдебна медицина.

Според жалбата пред съда, внесена от Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Центърът за защита на правата в здравеопазването, тези изисквания са неизпълними за 99% от болниците. Съдът уважи тази позиция.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини