От х:

Днес в x:

МЗ: Спешните медици ще получат увеличението на възнагражденията до края на октомври, с натрупване от 1 август

С цел да няма спекулации и погрешни тълкувания, Министерството на здравеопазването уверява всички работещи в Центровете за спешна медицинска помощ в страната, че ще получат дължимите увеличения на възнагражденията си, които са в сила от 1 август 2023 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Съгласно разпоредба от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., по централния бюджет за изпълнение на политики в област „Здравеопазване“ са одобрени средства в размер на 30 000 000 лв. за увеличение на възнагражденията в Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и Регионалните здравни инспекции (РЗИ).

На 18.08.2023 г. и 25.08.2023 г. се проведоха заседания на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в отрасъл „Здравеопазване“ за обсъждане на правилата за разпределение на основните заплати. На заседанията беше договорено основните възнаграждения в ЦСМП да се увеличат с 22% за всички работещи в системата. За работещите в РЗИ е обсъдено и решено увеличението на индивидуалните работни заплати да е 20%.

Предстои до края на месец септември 2023 г. Министерство на здравеопазването да внесе за разглеждане в Министерския съвет проект на Постановление на МС за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МЗ за 2023 г. за увеличение на възнагражденията на персонала в ЦСМП и РЗИ и дължимите средства за социално-битово и културно обслужване за персонала.

Осигуряването на тези средства по бюджета на МЗ ще даде възможност да се извърши промяна по бюджетите на Центровете за спешна медицинска помощ и Регионалните здравни инспекции.

Най-късно до края на месец октомври 2023 г., в зависимост от необходимото технологично време за въвеждане на начисленията във ведомостите, ще бъде изплатено увеличението на работещите в ЦСМП и РЗИ. Всички служители в тези структури ще получат накуп разликата до новия размер на работните заплати за м. август и м. септември 2023 г.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини