От х:

Днес в x:

Пълна промяна за Леката промишленост, местят се с 2 км

Гимназистите на "Райна Княгиня" вече ще ходят на училище в сградата на Раковски


Гимназията по лека промишленост „Райна Княгиня” ще се премести анблок на близо 2 км от настоящото си местообитание. Вместо сградата до градската градина школото ще „прескочи” на бул. „Раковски” в крило в двора на ОУ „ Иван Рилски”. Леката промишленост и досега използваше мястото, но само за ограничен брой часове по практика.

„Дай боже всичко да е готово за новата учебна година, надяваме се в най-скоро време да стартира ремонта” комендира директорът на „Райна Княгиня” Росица Иванова. Тя обаче предупреди че нещата още не са се случили де факто. За да стане това трябва санкция на министърът на образованието на идеята на РИО-Хасково, за която Haskovo.net ви информира още през октомври миналата година. А именно, да се осъществи заменка между общинският имот, в двора на „Рилски” и държавната собственост, каквато е част сградният фонд на ОУ „Христо Смирненски”, в момента стопанисван от „Райна Княгиня”. Докато това стане, кметът е дал принципно съгласие крилото на „Раковски” да се отдаде безвъзмездно за срок от 10 години на държавната Лека промишленост.

Досега бившата „Ана Май” делеше една сграда с друга гимназия - по Туризъм. Сега цялото място на ул. "Добруджа" остава за бившия ТОХ.  Идеята двете училища да се разделят е отпреди три години, но една от най-сериозните трудности бе да се преместят монтираните от десетилетия тежки машини на бившето шивашко училище и да се калибрират на новото място. „Вече е изготвена количествено-стойностна сметка за закупуването на нови машини и обновяването на машинния парк. Така че старите машини няма да бъдат местени” успокои Росица Иванова.

Ако преместването стане факт от следващият училищен сезон 492 гимназисти ще ходят на училище на друго място. План приемът на Райна Княгиня се запазва без промяна. Към момента училището предлага най-много форми на обучение в Хасково- задочна, вечерна, самостоялна, редовна.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини