От х:

Днес в x:

Каракачанов с огорчение: Вместо Раковски, децата ни изучават полово възпитание

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на културата Боил Банов взеха участие в съвместна пресконференция в сградата на Военната академия по повод националните чествания за 200-годишнината от рождението на големия български будител, възрожденец и революционер Георги Раковски, предаде Novini.bg

Водещ на пресконференцията бе началникът на Военната академия и председател на Инициативния комитет за национално отбелязване на годишнината от рождението на Георги Раковски генерал-майор д-р Груди Ангелов.

В пресконференцията чрез видеоконферентна връзка се включиха и представители на местната власт, членове на Инициативния комитет, които ще представят предстоящите събития и дейности, посветени на живота и делото на Раковски.

За съжаление в последните години делото на Раковски се оказа позабравено. Неговото дело просто не се вписваше в политическата конюнктура, а защо не се вписваше? Не се вписваше в политическата ни конюнктура, защото по времето на комунизма Раковски няма как да бъде толкова превъзнасян, тъй като той е критикувал руския империализъм по онова време. Така че няма как да е бил обичан по онова време, сподели вицепремиерът Каракачанов.

,,Беше премълчаван, последните години остана на заден план, защото решихме да си търсим нови кумири, да си ги внесем от чужбина. Превъзнасяме измислени герои. Ако не беше Раковски, нямаше да го бъде и Левски, защото Левски усвоява неговите идеи, които са революционни за онова време'', допълни той.

Ако го сравним с други български революционери, може да се каже, че Раковски е най-пълно изграденият образ. Той не е само човек, който пише стратегия, не само създава легиите, с които да освободи България, но е и човек, който се занивама с публицистика и история. В неговата публицистика ще видите много зряла мисъл, защото той много точно анализира балканската политика и политиката на големите държави по онова време. Вместо делото на Раковски, децата ни днес изучават полово възпитание и кое било момче, кое било момиче, коментира още министърът на отбраната.

,,Легиите на Раковски са олицетворение на общобългарската идея. Той е всестранно развита личност, защото има интереси във всякакви области. Дълго време е пример за поколения български революционери. Така че кумири си имаме, нямаме нужда да си внасяме отвън'', подчерта отново министър Каракачанов и изрази надежна някой ден да бъде направен сериал за живота и делото на Георги Раковски, вместо да се излъчват чужди продукции.

Източник: Novini

Коментари в сайта

Последни новини