От х:

Днес в x:

Ексшеф на митницата: Арестуваният е човек на ДАНС

Бившият шеф на митница Свиленград Георги Шишков потвърди, че сигнали срещу Костадинов/сн.2/ е имало и преди

От самото начало се знаеше, че Георги Костадинов бе човек на службите. Това се е коментирало както от редови митничари, така и от началници, заяви бившият шеф на Свиленградската митница Георги Шишков. Именно по негово време пред 97-ма година Костадинов става митнически инспектор, като преди това е минал едногодишно обучение и изпитателен период.

Покровителството на службите осигурява „оцеляването“ на Костадинов при смяната на 4 правителства. През този период на митница Свиленград гърмят 5-има началници, но като техен заместник Георги Костадинов остава непоклатим повече от 10-години. Доверието свише в Костадинов е било толкова голямо, че той е бил щатния вр.и.д. Застава начело на митницата цели три пъти – след Георги Марашев през 2008-ма, Филип Александров през 2010-та и накрая на мястото на Тодор Караиванов, отстранен миналата година.

На въпроса защо в такъв случай ДАНС са „похарчили“ своя човек, Шишков предположи, че вероятно става дума за „партньорски“ интереси или пък има „разделение“ в спецслужбите.

Според бивши и настоящи колеги, Георги Костадинов никога не е стигал до дрога, но е бил известен като покровителстващ различни контрабандни канали. Покровителството му е било необходимо за „реализация“ на канала. Георги Шишков потвърди, че срещу арестувания замшеф отдавна са били подавани сигнали, включително от пътници и превозвачи. Протекциите отгоре обаче са го спасявали от разследвания.

Срещу Костадинов наистина няма дисциплинарни производства, въпреки че в този период на свиленградската митница гръмнаха немалко скандали. През 2010-та година например 9 митничари бяха изловени за искане на подкупи от шофьори на тирове, за да им обработят по-бързо документите. Делото срещу тях тече в момента в хасковския окръжен съд. През май 2012-та година пък цяла митничарска смяна бе изловена докато брои и разпределя 16 хиляди евро рушвети. И в двата случая Костадинов бе заместник шеф на митницата и още тогава злите езици твърдяха, че няма как да не е знаел за действията на своите подчинени.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини