От х:

Днес в x:

Без изненади: много пари, документи и дори бял прах открили у 7-членната „банда на Петя Банкова“

Шефката на митниците е знаела, че парите от суперпратката кокаин са за купуване на гласове, твърди адвокатка

След вчерашната акция на ДАНС и обиските на работните места и в домовете на директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова и нейния заместник Людмил Маринов, днес определените за наблюдаващи покурори в Софийска градска прокуратура се запознават с материалите по казуса, предаде БНТ (при предприетите действия „по неотложност“ нито съд, нито прокуратура са били в течение на действията на ДАНС и новата Комисия за противодействие на корупцията - бел. ред на Клуб Z).

В рамките на деня се очаква да стане ясно дали и какви обвинения ще бъдат повдигнати на седемте задържани в рамките на акцията, допълва националната телевизия.

По неофициална информация досъдебното производство, образувано вчера, е за организирана престъпна група с цел контрабанда, пране на пари и подкупи. Задържани са общо седем души. Сред тях са Петя Банкова, заместникът ѝ Людмил Маринов и баща и син от Хасково, за които има данни, че са се занимавали с контрабанда на цигари.

БНР уточнява, че в Софийския градски съд (СГС) постфактум са внесени 17 протокола от вчерашните претърсвания на адреси, свързани със задържаните.

Това е и първото дело на новата Антикорупционна комисия.

Неофициално от прокуратурата съобщили за „Хоризонт“, че при обиските в София и Хасково са били иззети документи, компютри, големи суми пари и бяло вещество, за което се предполага, че е кокаин.

При претърсвания в Пазарджишко пък са били открити 1500 мастербокса цигари.

„Петя Банкова е с много високи морални качества. Винаги е била много чувствителна на тема корупция. Тя разби канали, които са събирали подкупи по всякакви митнически и полицейски пунктове.

Банкова имаше данни, че парите от наркотиците, които бяха задържани на частно пристанище в Бургас в пратка с банани, са щели да се използват за купуване на избори. Някой се погрижи тя да не си свърши работата“.

Това пък обяви тази сутрин пред медии Аделина Натина, адвокат на директорката на Агенция „Митници“ Банкова.

Става въпрос за разкритата от Агенция „Митници“ само преди дни мегапратка със 170 кг кокаин на стойност над 6,8 млн. щатски долара. Както и Клуб Z писа, пратката е рекордна за Митница „Бургас“, а по наши източници заслугата е изцяло на митниците - ГДБОП и ДАНС са били в неведение.


На 25 март Агенция „Митници“ удари пратка кокаин в „банани“ от Еквадор. После това отприщи поредица от съвпадения... Снимка „Митници"


„Данните, които има г-жа Банкова, са, че тези пари е щяло да се използват за купуване на избори. От кого - нямаме информация. Предвид вчерашната акция едва ли г-жа Банкова ще може да продължи да работи, така че да се разкрие схемата“, категорична бе Натина пред БНТ.

Вчера ДАНС се стовари с досъдебно производство „по неотложност“ върху Банкова и единия й заместник, а дори и Асен Василев - за чиято креатура тя минава, веднага направи аналогия с „падналата“ пратка кокаин, както и с това, че нейна заслуга е американски служители да наблюдават ГКПП-Капитан Андреево.


Петя Банкова (вляво) с адвокат Аделина Натина вчера преди отвеждането.  Снимка БНТ

„Извършените претърсвания вчера не са съвместно с Прокуратурата на Република България. Всичко това, което се случи е докладвано, едва след като приключи. Тепърва прокуратурата ще прецени какво ще се случи по това досъдебно производство и какви данни има. С нея четем по медиите какво се случва, за да разберем“, коментира още адвокатката пред Нова тв.

А пред БНТ посочи поименно шефа на ДАНС Пламен Тончев, че е в основата на нещата.

„Когато Банкова е била служител в ДАНС, е била принуждавана да извършва дейности, които според нея излизат от закона и морала. Затова е подала молба за напускане. Казвала е, че в поръчки за мачкане на хора няма да участва“, подчерта Аделина Натина.

„В момента госпожа Банкова не е задържана официално. Изчакваме да се вземе решение какво да се случи. Има процесуални начини едно лице да се намира в едно помещение, без да е задържано. Тя се намира в КПКОНПИ на пл. „Света Неделя“ 1. Там няма арест и тя не е задържана“, обясни адвокатката

И описа интересна „правна“ система:

„Когато искате да бъде задържано лице, но няма заповед за задържане, на всеки няколко часа му давате призовка.

Не знаем кои са другите лица. Нейният заместник Любомир Маринов го видях, когато течеше обиск в Агенция „Митници“.

Според НПК, когато се извършва обиск, се обявява какво се търси. В офиса търсеха пари, а в дома ѝ служебни документи. Не откриха нищо. Иззеха се лични бележки, които не са свързани с работата ѝ, а са от следването ѝ по психология.

Беше иззет договорът за потребителски кредит на съпруга ѝ (доколкото вчера „протече“ през определени медии - Банкова ще бъде атакувана за връзки с контрабандиста, известен като „Паскал“, б.р.)."

Натина обаче тази сутрин заяви, че шефката на митниците е уволнила 20 души, свързани с въпросния Паскал.

Тя отново повтори, че от офиса й голям интерес у разследващите са предизвикали „служебни документи, в които Петя Банкова е описала в лични бележки как да разбие действащи канали“. „Тя има хванати рекорден брой канали за наркотици и корупционни дейности“, допълни адвокатката - нещо, което вчера заяви и принципалът й Асен Василев.

 

Източник: ClubZ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини