От х:

Днес в x:

Системата Норбеков: От усмивката до връщане на половата мощ

Системата за укрепване на личността привлича все повече хасковлии


Хитовата в последните години система за личностно развитие и оздравяване „Норбеков” дойде и в Хасково с курс, организиран и воден от един от малцината български преподаватели на учението. Мария Ненова от Пловдив от 7 години е последовател на узбека Мирзакарим Норбеков, който пък от 25 години занимава хиляди по цял свят с идеята да вземат в свои ръце живота, настоящето и бъдещето си, като между другото преодолеят стареенето и болестите. Подобни сензационни цели обясняват и главоломно нарастващата популярност на системата.

Мария Ненова е ученичка на ученичката на самия Норбеков, Гузал Тажибаева. В йерархичната система на Норбеков, това е важно уточнение. Именно Тажибаева посвещава дипломираната филоложка в учението през 2006-та година, а впоследствие Ненова толкова се ентусиазира, че прекъсва 23-годишния си преподавателски стаж, за да преподава на друго ниво. От 2010-та година самата тя е учител, включително и в Хасково. Описва хасковлии като по-трудни ученици от тези в други градове, заради пословичната им затвореност и недоверие. Но непрекъснато увеличава броя им в курса.

Причината е, че учителите на Норбеков сякаш са специално подготвяни да се справят със скептици. Затова са изхвърлили от „убедителния” си речник алабализмите с чакри, тантри и всякакви внушително звучащи източни нелепости. Вместо мистика се представя рационалност. С медицински аргументи.

Ненова е заредена с аргументи и при срещата с неверниците репортери. Скептицизмът така и не можа да развали усмивката, нито логиката й - отговаря винаги търпеливо, подробно и уместно. Едва към края на срещата става ясно, че това с усмивката е тренирано.
Усмивката била ключът към личностното усъвършенстване на човека. Преподавателите на Норбеков започват всеки курс с препоръката да се усмихваме поне 5 минути на ден пред огледалото. Дори и да не ви е смешно, през това време устните ви трябва да стоят непрекъснато разтегнати в усмивка. Ако успеете, това ще превърне денят в по-добър, а вас в по-успешен. Не е самовнушение или поне не само. Ненова обяснява, че когато се усмихваш сложната невронна система на организма разнася като глашатай информацията, че шефът /ние/ е щастлив. Организмът отделя фермента ацетилхолинестераза, който въздейства на целия организъм на клетъчно ниво. Мембраните на клетките стават по-пропускливи, работата на органите се оптимизира, общия тонус се вдига.
Обикновено се усмихваме, когато се чувстваме добре. В случая се чувстваме добре, защото се усмихваме. Идеята не е да прочетеш 5 вица, след които да се хилиш половин час. Трябва да открием умението да се порадваме на себе си. Колкото по-често се усмихваш, толкова по-здрав и успешен ще си.

Но не можем вечно да се хилим като идиоти, нали?

Нима японците са идиоти, че са вечно усмихнати и дружелюбни? Ако ние се харесваме, не е важно какво мислят другите за нас, отговаря Ненова.
Японците са известни с много неща. Случайно или не и с това, че са нацията с най-голяма средна продължителност на живота.

Усмивката е алфата и бетата, но с напредването в азбуката на Норбеков трябва да усвоим как да направляваме емоциите си. За българина това означава подтискане. Заложено е в националния ни манталитет „Преброй до 10...”, особено ако трябва да отговориш на шефа или по принцип на някой с власт. Потискаме докато можем или докато се озовем вкъщи. Там сме по-спокойни, самоконтролът отслабва и избухваме дори при дребен повод, обяснява Ненова. В резултат си го отнасят близките. Оттам може би идва конвенционалната мъдрост, че нараняваме тези, които обичаме. Емоцията трябва да се овладее и изкара, но без драми. Става с дишане и определена ментална нагласа. Когато техниката се усвои, се прилага рефлективно. Да владееш себе си е сила, стига до нова конвенционална мъдрост Ненова.

И без Норбеков хората знаят, че трябва да „изпуснат парата“. Някои го правят с крясъци, други - с течен градус. Има и такива, които насочват негативното към себе си и изпадат в разрушително самосъжаление.

Навън. Само че емоцията, особено негативната, трябва да се хване отрано. Тялото усеща кога се ядосвате, още преди да го осъзнаете. Някой ваш орган реагира - заболява ви или минава в необичайно състояние. Ако разпознавате физиологията на яда, ще разберете за него много преди да стигне до мозъка, има рецепта Ненова.  Кипне ли ни главата, нещата обикновено са вече неуправляеми.

Може и да е така, но ядът понякога помага. Дори само за да озаптиш агресор, подходил по-същия начин към теб. С умиротворяване, най-много да го насърчим.

Важното е да избираме емоцията си. Ако няма друг начин, можем да играем ролята на гневен човек - както когато се караме на детето. Не му се ядосваме наистина, нали? Но го респектираме, дава поредния приемр учителката. Целта е да не се ядосваме истински, защото така наказваме себе си за грешките на другите.

Освен ментално укрепване обаче се твърди, че „Норбеков“ и лекува. Какво точно?

Диабет. Астма. Главоболие. Изправяне до 30 см. на гръбначни изкривявания. Зрението. На всеки 4 дни, може да се сваля по един диоптър. Трябва обаче много работа и хиляди упражнения. Усвояват се в 9-дневния курс, но не престават с края на курса. Всеки трябва да ги прилага ежедневно. Лекуват се повечето хронични заболявания, а понякога и нелечими болести. Всеки се разболява, важното е как ще излезе от болестта, обяснява Мария.

И как стават тези чудеса?

На етапи. Първи етап - пълно раздвижване на ставите - започва се от китките с раздвижване във всички посоки. После на останалите стави. Това са първите места, при които се проявява възрастта - стават по-малко гъвкави. Главно внимание – на гръбначния стълб. От него тръгва вегетативната нервна система, която отговаря за действието на всеки орган. Затова му обръщаме специално внимание. Премахваме всички нежелани въздействия върху него. Ето например, мъж държи портфейла си в задния джоб. Винаги седи седнал леко настрани. Притиска съответния нерв. Изтръпва му кракът. Натоварва се гърбът. По някое време дава отражение върху цялата система на малкия таз. Или пък положението на врата. Оттам идва главоболието. С подходящи упражнения и положение се въздейства и върху зрението, в телеграфен стил обяснява учителката. Разговорът вече продължава час и половина.
Казаното звучи внушително, но е трудно да се провери. А в нашия мач между вярата и скептицизма, точки се записват само със словесни аргументи.

Ако можем да контролираме емоцията и да си събуждаме тялото, то успешно можем да обърнем всякакви дисфункции. Може ли да се каже, че „Норбеков” преборва импотентността. Или безплодието?

Имаме упражнения за жени, наричат се гинекологически, и за мъже - урологически. Възстановяват половата мощ. Възстановяват менструалния цикъл на жени в менопауза. Връщането на естрогените е връщане във времето. В крайна сметка изключването на някои функции означава, че постепенно тялото се приготвя да напусне този свят. С нашата система мъжът остава мъж, Жената си остава жена, казва Ненова. В курса на колега познава жена, която е заченала след години безплодие. Вярва, че всеки може да стигне положителен резултат, но трябва упоритост да се върви докрай.

Системата на Норбеков е в три нива-първите две са оздравителни. Третото ниво се нарича основно - курс за развитие на интуицията. Четвъртото е за учители и се води от самия Норбеков при ежегодните му посещения в България. Нарича се „работилница на успеха”, което всъщност е есенцията на цялото учение - да превърне хроничния неудачник в хронично успешен човек.

Не става без пари. Първото ниво е 275 лв на човек за 9 дни. Работи се плътно по 4 часа на ден. Нататък курсовете са пак по 9 дни, но струват повече. За ученици и пенсионери първото ниво е по 220 лв, както и за членовете на едно семейство. Курсовете са само началото, предупреждава Ненова, успехът няма да дойде ако не пренесете практиката в ежедневието си.

* Мирзакарим Санакулович Норбеков е роден през 1957 година в аул край Самарканд. През 98-ма година създава Институт за самовъзстановяването на човека. По негови данни, през тренинговите курсове на Института досега са минали 2 500 000 души. Норбеков се именува „академик“, макар името му да го няма в списъка на академиците на руската федерация. Неговите противници, твърдят, че Норбеков няма дори диплом за завършено висше образование, понеже прекъсва в трети курс следването си в Андижанския институт по памукопроизводство. Научната общност подлага методите му на остра критика, като ги наричат „ненаучни“. Аргументът е, че няма твърди доказателства за излекувани хора. От друга страна няма и доказателства, че на някого са навредили. Или че обвързват свободната воля като сектите, към които професорите причисляват учението.

Г.Христов

Мария Ненова винаги започва и завършва курса с усмивка
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини