От х:

Днес в x:

Изчезнало от десетилетия диво пиле се излюпи край Левка

снимки: Зелени Балкани

Първото диво бебе белошипа ветрушка от десетилетия на насам се пръкна край свиленградското село Левка. Пиленцето се е излюпило преди седмица в модула за освобождаване и адапатция на белошипи ветрушки на Зелени Балкани в Сакар.

Въпреки че родителите му са „командировани“ от Спасителния център за птици и никога няма да полетят на свобода, орнитолозипе предвиждат при добро здраве малкото да е първото бебе, което ще бъде пуснато от волиерите в село Левка.

Еколозите съобщават новината за новоизлюпената белошипа ветрушка с ентусиазъм, тъй като тя се води изчезнал от пределите на страната ни вид.

 За връщането на вида по нашите земи работят няколко екипа - на Зелени Балкани и на испанската организация DEMA, както и германската фондация ЕвроНатур. Усилията им са обединени в проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка”, финансиран от програма LIFE на ЕС.

 

Част от усилията за увеличаване на популацията на белошипа ветрушка са и проучванията на орнитолозите в Северна Турция, където екипът на Зелени Балкани откри две нови колонии. С тях броят на известните колонии на вида става 7.

Двете новооткрити колонии са в села в Одринска Тракия и в тях гнездят близо 40 двойки. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини