От х:

Днес в x:

Исов пребори Бургас за централата по трансгранично сътрудничество

Кадир Исов

Областният управител Кадир Исов пребори мераците на Бургас и успя да запази седалището на Съвместния технически секретариат по програмата за трансгранично сътрудничество в Хасково. Битката за централата на оперативната програма се разрази в столицата на Турция на 13 май. В министерството на европейските въпроси в Анкара се състоя заседание на съвместна работна група за разработване на програмата,, съобщиха от областната администрация.

От област Бургас бе постъпило искане техническият секретариат да се позиционира на тяхна територия. Мотивите за това, представени от зам.-кмета на Бургас и представител на НСОРБ Атанаска Николова, бяха, че в областта им има по-голям брой потенциални бенефициенти, които биха пестили време и средства, ако секретариатът се намира в морския град, както и добрата инфраструктура на последния.

Кадир Исов обаче изрази своето категорично несъгласие с искането на Бургас. Един от основните му мотиви бе съобразяването с два от основните принципа на програмирането на ЕС: „Насоченост към резултати“ и „Осигуряване на устойчивост“. Бе акцентирано на нелеките административни процедури по юридическото и фактическото обособяване на Секретариата, който има капацитет за 10 работни места. Понастоящем в него работят 6 служители, които са преминали множество специализирани обучения и са придобили голям практически опит в областта на трансграничното сътрудничество. Съгласно доклад от междинна оценка на програмата, най-голямо одобрение от всички органи на програмата е получила работата на СТС.

Най-големият брой потенциални бенефициенти не са структурирани на територията на област Бургас, посочи още в мотивите си Исов. Според статистиката, кандидатите от Хасково за трите покани по програмата са повече от тези от Бургас. Неприемлива е и тезата, че потенциалните бенефициенти биха пестили време от новото местоположение. В транспортно отношение Хасково е по-бърза за достигане дестинация от Бургас от бенефициентите от Одрин и равно отдалечена от областите Къркларели и Ямбол. Предвид на скорошното завършване на АМ „Марица“ и подразделенията на Секретариата в Одрин, с област Хасково се гарантира още по-бърза и ефективна комуникация, каза още Исов.

След изслушване на доводите, Съвместната група реши, че предвид на устойчивото развитие на програмата и установените ползотворни връзки, местоположението на СТС остава в Хасково.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини