От х:

Днес в x:

Архитектът на Баните кръсти параклиса на връх Аида

Главният архитект на община Минерални бани е кръстник на параклиса „Св. Димитър“ на връх Аида. Младият Димитър Стоев приел честта да даде името на християнската обител още след като инициаторите му разказали идеята си.

Параклисът ще се намира на метри от едноименната хижа на източнородопския връх и ще има площ от близо 36 квадрата.

Идеята за построяването на храма е на Хубен Добрев. Заедно с неговото семейство още няколко фамилии от Хасково, Минерални бани и с. Нова Надежда са дарители за градежа. Местни строителни фирми пък ще дарят част от материалите.

Днес беше направена първата копка на параклиса. А миряните благодетели дадоха курбан.

Проектът е първата мащабна работа на завършилия образованието си през 2006 година арх. Стоев. „В университета преподавателите все ни казваха, че крайъгълният камък в професионалното израстване на един архитект е построяването на храм“, разказа Стоев. Единственият му опит по канон досега е външният олтар и чешмата в двора на хасковската църква “Св. Димитър“.

Параклисите се правят по принцип или на места, където е имало преди, или където се стичат повече хора, а връх Аида е точно такова, обясни избора на терен двигателят на идеята Хубен Добрев.

В проекта си на връх Аида младият специалист е вплел и модернистичните  идеи. Храмът ще остане за поколенията и исках да си личи времето, в което е граден“, отбеляза арх. Стоев. Интересна част в проекта е характерната арка над входа, която трябва да даде от една страна характерна визия на храма, а от друга - да замени камбанарията Друго интересно решение е, че погледната от високо сградата има кръстовидна форма.

Връх Аида е едно от най-красивите места в община Минерални бани. Затова и от позицията си на главен архитект подкрепих идеята параклисът да е точно тук.“, каза и арх. Стоев.

М. Манолова

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини