От х:

Днес в x:

Българин е издирван от Интерпол, без да има вина

Интерпол издирва българин, който нищо не е сторил, съобщава Нова Телевзия. Преди години личните данни на Данаил Иванов били откраднати, като извършителите ги използвали за извършването на редица престъпления. Вината обаче се приписва на невинния нашенец.

"Арестуват ме няколко пъти на месец, задържан съм едва ли не във всички районни полицейски управления, макар че нямам никаква вина", сподели Данаил пред журналистите. Той добави, че след като му откраднали личната карта, той веднага подал молба в полицията и получил нов документ. Оказало се, че задигналия картата му е престъпник, който извършил редица престъпления у нас и в съседна Гъриця.

Гръцките власти започнали да го издирват с името и личните данни на българина, така името му попаднало и в списъка на издирваните от Интерпол. Данаил разбрал всичко това, когато отишъл да си вади нова шофьорска книжка и бил арестуван като издирван.

Макар полицаите да са разбрали грешката си, нашенецът продължава да си има проблеми с всеки, който поиска документите му за проверка. Задържан е в почти всички полицейски районни управления.

Омбудсманът на България Константин Пенчев определя ситуацията като абсурдна и Данаил има право да осъди България и в Страсбург, и у нас. Защото в случая става дума за издаване на един документ на човека, с който да се изясни, че няма нищо общо с престъпника, откраднал документите му.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини