От х:

Днес в x:

ГЕРБ внася вот на недоверие за провал в енергетиката

ГЕРБ внася днес вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски заради провал в политиката в сектор "Енергетика".
"Ще внесем вот на недоверие заради проваления проект "Южен поток" от некомпетентността на Драгомир Стойнев главно - от това, че излъгаха обществото и правихме референдум за АЕЦ "Белене"; от това, че фалират основните ни енергийни компании; от това, че предизборно задържат цената на тока", аргументира се лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента, цитиран от БГНЕС.

Той за пореден път каза, че от Министерство на енергетиката са отказали да дадат на техни депутати справка за състоянието и дълговете на НЕК. Не ни дават финансовите отчети, а дочувам, че са пред фалит, коментира Борисов.

"Една година обявиха около 10 пъти, че започват строителство - не беше януари, не беше февруари, не беше март, а сега остана за юни. Защо?", попита той за "Южен поток".

Бившият премиер подчерта, че управляващите не искат да приложат европейското законодателство по отношение на проекта, а причина за това е, че ако го приложат, по тръбата ще може да тече и български газ.

Вчера Реформаторският блок обяви, че руски кръгове са диктували на правителството действията му във връзка с "Южен поток". От коалицията се позоваха на стенограми, получени по Закона за достъп до обществена информация.

Сред тези действия на кабинета са възпрепятстването на достъпа до тръбата на други фирми, освен на руската "Газпром", и инициирането на внесените от депутати на БСП законодателните поправки за въвеждането на понятието "морски газопровод", с които "Южен поток" на практика да бъде изключен от европейското законодателство, обявиха реформаторите.

В края на апрпил, след като Брюксел за пореден път предупреди България, че проектът не е приоритетен за съюза и че страната не трябва да предприема по него действия в противоречие на европейското законодателство, "Газпром" разпространи официално съобщение, че строежът на газопровода на територията на България започва през лятото.

Преди два дни министър Драгомир Стойнев съобщи, че вече е започнало производството на тръбите за газопровода "Южен поток" и заяви, че проектът не е за България, а за Европа.

Това е четвъртият вот на недоверие, който ГЕРБ искат. Предишните два бяха за провал в политиката на инвестиционното проектиране и регионалната политика, а третият - за вътрешната политика. Не мина никой от вотовете досега.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини