От х:

Днес в x:

993-ма четвъртокласници в Хасково на матура по български

Четвъртокласниците имаха 40 минути за малката матура

993-ма четвъртокласници от училища в Хасково трябва да се явят на външното оценяване по български език и литература днес. В областта учениците са 2158.

Те ще трябва да се справят с тест, който съдържа диктовка и отговор на въпроси, след като им бъде прочетен непознат текст, обясни Анета Минчева, начален учител в ОУ „Св. Климент Охридски“ в Хасково. Изпитът започва в 10 часа и продължава един учебен час (40 минути). Децата със специално образователни потребности ще могат да избират дали да се явят на това препитване, като ще имат два пъти повече време за изпита. В школото има 103-ма четвъртокласници и само един от тях е със специални потребности. Ученикът е проявил желание да се яви на този изпит, каза още Минчева.

Днес минути преди започване на малката матура голяма част от четвъртокласниците в „Св. Климент Охридски“ бяха видимо спокойни и не се притесняваха от изпита. „Това е един изпит, с който плашат децата“, каза самоуверено Виктория Бузова. Тя беше категорична, че ще изкара висока оценка. Нейната съученичка Далия Георгиева също заяви, че ще се справи с изпита, тъй като е учила по 4 часа на ден.

Оценките от днешната малка матура ще бъдат известни до 3 дни. Те ще бъдат вписани като текущи, няма да са решаващи, но могат да бъдат зачетени за крайното оформяне. Няма да е фатално, ако някое от децата не се яви на външното оценяване.

Освен днешната матура, четвъртокласниците ще трябва да се явят и на външни оценявания по още три предмета. Според заповедта на министъра на образованието и науката за учебната 2013/2014 година препитването по математика ще бъде утре, по „Човек и природа“ - на 12 май, а по предмета „Човек и общество“ - на 13 май. Те също започват в 10 часа на определения ден и се провеждат едновременно във всички училища.

Анета Кутелова

Виктория Бузова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини