От х:

Днес в x:

Бивш посланик написа книга за Тракийския геноцид

Любомир Шопов с книгата "Геноцид"

Бившият посланик Любомир Шопов представи днес в Хасково книгата си „Геноцид“, посветена на тракийските бежанци от 1913 г. В нея той засяга тракийският въпрос и българо-турските отношения. Според автора Турция трябва да отговаря за действията, извършени преди 100 г., спрямо българското население. Българите на територията на Тракия и Мала Азия са наброявали около половин милион. В периода 1912 – 1925 г. от тях остават няколко хиляди единствено в Истанбул. Останалото население е прогонено, а земите им са конфискувани, които са над 1,5-2 милиона дка земя. Наследниците имат право на обезщетение за тези земи. „Тя е конфискувана и е раздадена на турски граждани, които я ползват незаконно до ден днешен, без да плащат каквито и да било компенсации“, каза още Шопов.

Самият Любомир Шопов не е тракиец, той е роден в София. Но се смята за един от немалкото българи, които имат уважително отношение към тракийския проблем. „Защото този проблем не е само на бежанците от Тракия и Мала Азия, а е на българската нация“, смята той. „Това е въпрос, който засяга българската история, българското национално достойнство и ангажиментите на българската държава към съдбата на бежанците“.

Книгата му вече е представена в столицата и Кюстендил, а в Хасково е третото. Тя бе представена в областната администрация в присъствието на зам.-областният управител Иван Станчев и председателят на Тракийското дружество Кирил Сарджев.

Анета Кутелова

Биографията на автора
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини