От х:

Днес в x:

Спасяват трима удавници във „Васил Левски“

Оказване на първа помощ

Да се спасят трима въображаеми удавници при наводнение, да се гаси пожар, бяха част от задачите, с които ученици от 7 и 8 клас трябваше да се справят. Те трябваше да реагират и при възникване на други природни бедствия – земетресение, при промишлени аварии, при радиоактивно или химическо замърсяване и други извънредни ситуации. Трябваше да окажат и първа помощ на пострадал човек. Различните ситуации бяха разиграни във физкултурния салон на СОУ „Васил Левски“ в Хасково.

С тези задачи трябваше да се справят 6 отбора от по четирима ученика от Хасково, Любимец, Димитровград, Ивайловград, Тополовград и Симеоновград. С тази акция те се включиха в 16-тия кръг от областния етап на Ученически състезания „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“. Състезанието бе организирано от Пожарната, съвместно с Регионален инспекторат по образованието и Областния съвет на БЧК – Хасково.

Целта на състезанието е да се провери реалната и практическа подготовка на децата за действие и защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Учениците трябва да са запознати с тези изисквания и да ги спазват, за да могат да реагират при евентуални наводнения и други бедствия, каза ръководителят на хасковския отбор Недялко Атанасов. Той припомни наводнението в село Бисер от 2012 г.

Състезанието за децата включваше и теоретическа част – те трябваше да решат тест с 30 въпроса, който също беше за време. Той показва какво е нивото на усвоените знания, а в практическата част чрез състезателни игри отборите демонстрираха придобитите умения и навици за защита при природни бедствия. Всяка година се организира такава проява, която се провежда в три кръга: общински, областен и републикански. Отборът победител от областния кръг ще участва на републиканското, което ще се проведе до края на май в Монтана.

Анета Кутелова

Състезателите трябваше да спасяват трима въображаеми удавници
Реакция при химическо замърсяване

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини