От х:

Днес в x:

Язовирите от каскада Арда с най-висок приток, преливат

Обилните валежи, които ще паднат през следващите дни, се очаква да повишат нивата на Струма, Места, Огоста и Искър. Това предупреди шефът на „Управление на водите“ в екоминистерството Асен Личев.

„Почвата в Западна България е вече преовлажнена и всяка капка дъжд се превръща в речен отток“, предупреди Личев. Особено внимание трябва да се обърне на язовирите, чиито стени са в лошо техническо състояние. Те застрашават инфраструктурни обекти и населени места, затова кметовете трябва да осигурят денонощни дежурства, посочи Личев.

Всички големи и значими язовири са под наблюдение. В момента контролирано преливат „Ивайловград“ и яз. „Ал. Стамболийски“, но няма опасност за населението. Срочни баланси за развитието на висока вълна се изготвят за яз. „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Копринка“.
През изминалата седмица яз. „Кърджали“ е преливал навръх Великден, като най-високият приток е регистриран на 18 април. Най-много вода е постъпвала в „Студен кладенец“ на 19 април. В този ден е регистриран и най-висок приток в яз. „Ивайловград“.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в Югозападна България се чакат около 25 литра на кв. метър. В Южна България локално може да стигнат до 10 литра на кв. м. За сравнение по Великден в Хасковско паднаха 40 литра на кв. м, а в Монтанско Огоста откъсна от света селата Дива Слатина, Говежда, Главановци, Меляне, Копиловци, Еловица.
В Дълги дел останаха без ток, а десетки къщи, мазета и имоти бяха наводнени.

Най-много щети върху насажденията бяха нанесени в Георги Дамяново. Предпазната дига бе отнесена, река Дългоделска Огоста се покачи с близо метър. Наводнен беше и участък от пътя до моста в с. Гаврил Геново. Според местните жители имало опасност да прелее яз. „Балова шума“, но преливникът му бил отворен. Много дъжд падна и в Хасковско - около 40 литра на кв.м, а р. Стряма отнесе моста на карловското с. Столетово.

Сега валежите ще бъдат много по-малко, но Лом, Цибрица и Огоста са под постоянно наблюдение. Данните от МОСВ показват, че голяма част от наблюдаваните реки са с водно количество около и над средногодишното.

Според прогнозите на Европейската система за предупреждение за наводнения за водосборите на Дунав и Марица водното количество в долното течение на Тимок е достигнало червения праг и ще се задържи така до 28 април.

 

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини