От х:

Днес в x:

30 дебютанти в битка за Пегаси, трима са от Хасковско

Ралица Кисекчиева

30 са дебютантите в тазгодишното издание на литературните дни „Южна пролет“ в Хасково, съобщиха на пресконференция днес в общината. Само седем от тях са с първи поетични книги. За сметка на това книгите с проза са 18. Пет са киносценариите, литературна критика тази година няма, уточни новата шефка на хуманитарната дирекция в общината Ралица Кисекчиева.

Сред дебютантите тази година има и трима местни автори. Това са Петя Башева от Хасково, която участва в конкурса с киносценарий, Симо Андонов от Харманли с романа „Мастилени петна“, и Анан Адил от Димитровград със “Справедливост срещу правосъдие“, също роман.

Шеф на журито и тази година ще бъде проф. Боян Биолчев.

Община Хасково е осигурила награди в четири категории – поезия, проза, киносценарий и литературна критика, (последната няма да бъде връчена поради липсата на участник). Те са статуетка Пегас и по 1000 лв. за лауреат.

По време на литературните празници, които започват на 23 април, сряда, ще има и базар на книгата, в който ще участват 40 водещи български издателства. Щандовете им традиционно се разполагат на пл.“Атлантически“. Пак по традиция там книгите се предлагат със значителни отстъпки. Официалното откриване е същата вечер от 18 часа пред театъра, а връчването на наградите ще е в театъра от 18 часа следващия петък.

Програмата на „Южна пролет“ тази година е наситена със срещи, дискусии и премиери. Вечерта на откриването в театъра ще се състои представяне на книгата „Пратеник на мъжки времена“, посветена на 80-годишнината на Григор Вачков. Специални гости са авторите – Мартина Вачкова и Юрий Дачев.

В четвъртък от 16 часа в Регионалната библиотека е премиерата на „Византия“ на Николай Табаков. Пак там за следващия ден е насрочена среща-разговор с лауреата на „Южна пролет“ от 1995 година Георги Николов и представяне на новата му книга „Двойното дъно на небето“.

Тодор Кръшков           

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини