От х:

Днес в x:

Предлагат посмъртно Георги Сапунаров за почетен гражданин на Хасково

Инициативен комитет за честването на 100-годишнината от рождението на патрона на Тракийското дружество в Хасково предлага Георги Сапунаров да бъде обявен за почетен гражданин. Това стана ясно днес, когато бе учреден комитет за честването, в който влизат много и известни имена от Хасково. Съпредседатели са Коста Сарджев и д-р Мария Бакърджиева. Общинският съветник Димитър Шалапатов, който също е член на инициативния комитет, ще внесе докладна записка до ОбС за обявяването на патрона на Тракийското дружество посмъртно за почетен гражданин.

Георги Сапунаров е роден на 6 май 1914 година в Доган Хисар. През 1923 година семейството му се изселва в България и се установява в Хасково. Георги Сапунаров завършва гимназия в Хасково, а след това география в Софийския университет. Дълги години е учител в Мъжката гимназия в Хасково, а негови ученици са мнозина известни личности, сред които има и почетни граждани – Георги Черкелов, д-р Кокаличев и др. По-късно Георги Сапунаров работи дълги години като експерт по география в инспектората по образование.

Героги Сапунаров има огромни заслуги за развитие на тракийското движение в региона, през 1944 година е избран за председател на Тракийското дружество. Той е сред инициаторите за издигане на Пантеона на загиналите в Маджарово през 1949 г., на паметника на Капитан Петко войвода в Хасково през 1955-а, на Тракийския дом през 1959-а. Георги Сапунаров има заслуги и за създаването на ансамбъл „Китна Тракия“ през 1960-а. Починал е през 1993 г.

През 2001 година Тракийското дружество в Хасково го избира за свой патрон и оттогава носи неговото име.

Тодор Кръшков   

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ни
    никсън
    0 0
    12:30, 12 дек 2017
    отново глупости! 2001ва когато Кобурга взе властта тези гъзолизци, които се наричат Хасковоско тракийско дружество се отказаха от името на най-славния българин Петко Киряков и се прекръстиха Г.Сапунаров /който действал за издигане паметник на кап.Петко/! асковските гъзолизци трябва да се срамуват от себе си, ако са ТРАКИЙЦИ

Още новини

Последни новини