От х:

Днес в x:

Пчелари: Земеделците да казват кога ще пръскат с пестициди

Пръскането с пестициди може да нанесе големи щети на пчелите

Кметовете на селата или самите земеделци трябва да уведомяват пчеларите, когато пръскат площите си с препарати за растителна защита. Това припомни председателят на Областния пчеларски съюз в Хасково Тошо Тодоров. Специална заповед за това е издадена преди дни и от земеделският министър Димитър Греков. Наредбата, която е издадена, контролира и определя как да се извършва, кога и при какви условия, третирането с пестициди.

Пръскането на културите с различни пестициди може да нанесе големи щети на цели пчелни семейства, а понякога се стига и до измиране на насекомите. Проблема е навсякъде и е от години, подчерта Тодоров. Той уточни, че вече почти всички пчелини са регистрирани в съответните кметства. Така земеделците, които предприемат действия по пръскане, могат да уведомят кмета на съответното село, а той да предупреди пчеларите. Според председателят на пчеларите по-големите земеделски производители са стриктни и изпълняват тези заръки, тъй като са осъзнали, че ползата била взаимна. Някои от по-малките производители обаче все още си позволявали своеволия, но въпреки това нямало сигнали за измрели пчели. Като превантивна мярка е създадена Комисия към пчеларския съюз, която да оказва съдействие на пчеларите при нужда, каза още Тошо Тодоров.

Земеделци от хасковски села пък споделиха, че преди две седмиици са пръскали житни култури с пестициди и фунгицид, срещу плевели и болести по растенията. Те обаче директно уведомили пчеларите всъседство и така си спестявали конфликти. Според агрономи най-опасно за пчелите е пръскането на рапицата, тъй като се използват препарати, съдържащи сяра, която въздейства неблагоприятно на пчелите.

Вследствие на неконтролираното пръскане на земеделските площи, щетите за пчеларите понякога достигат хиляди левове, само едно пчелно семейство струва 100–150 лв.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини