От х:

Днес в x:

Аутизмът e невидима заплаха, наблюдавайте децата си

Работата с аутистите трябва да започва в по-ранен етап, смятат специалистите

Работата с аутистите трябва да започва от ранна детска възраст. „За съжалението децата идват при нас, когато са вече на 8-9 години“. Равносметката е на главния социален работник в Дневния център за деца и възрастни с увреждания “Марина“ в Хасково Добринка Тилева в Деня за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма, който се отбелязва в целия свят на 2-ри април.

Тилева апелира към родителите да наблюдават децата си. Ако забележат, че мъничето им е по-различно - не се усмихва, не гука, не е контактно, не обича да го гушкат и галят, не реагира на собственото си име, да се консултират с личните лекари и да бъдат насочвани към специалисти – детски психолози, психиатри и невролози. Идеята е такива деца да бъдат обхванати в по-ранен период, защото тогава възможностите за работа с тях са по-големи, а очакванията за резултати - по-обнадеждаващи.

В Дом „Марина“, както е известен центърът, има 3 деца с аутизъм на възраст 9, 10 и 14 г. и едно момче на 24 г. Те растат в семейства.

Центърът е с капацитет 62 места, а в момента има 38 деца и 18 възрастни. Те са с различни диагнози – има с детска церебрална парализа, епилепсия, хидроцефалия, хиперкинетични, с умствена изостаналост. С тях работят специален педагог, логопед, рехабилитатор, психолог и социален работник. Има индивидуални и групови занимания. Предлагат се целодневни и почасови занимания. В момента има 17 деца с почасови занимания, някои посещават масови училища и детски градини, но идват и при нас, допълни Тилева.

С децата аутисти се работи строго индивидуално, тъй като те са с различна степен на увреждане. Все пак аутизмът има и съпътстващи заболявания. Работи се за адаптиране на детето в средата на дневния център, те да бъдат интегрирани и социализирани в обществото. Например ако детето говори, логопедът работи за развиване на речта – да говори, да научава нови думи и да свързва изречения. Но има и по-увредени деца, с които по-скоро се работи за усвояване на дейности от ежедневието. За едно такова дете е голямо постижение да започне да се храни само и да се обслужва, да се преоблича и други дейности от ежедневието. „Това са първите стъпки, към които се стремим след интегриране на детето. След това наблягаме на развиване на техния потенциал и надграждане на възможностите“, казаха още от дневния център.

Като цяло информацията за аутизма е много противоречива. Винаги се е считало, че това е психично заболяване, а в последните години се подчертава, че то е състояние на организма. Тази нова квалификация като че ли дойде от Запад, смята Тилева.

А статистиката е повече от показателна: В света едно дете на 150 е с аутизъм, което е около 2% от населението.

В България са засегнати около 140 000 души. По данни на родителски организации пък в страната те са с 16 000 повече.

Децата с аутизъм се раждат в семейства от различни раси, етноси, социален произход, образование, интелект, убеждения и религия.

Засегнати в различна степен от аутизъм са и много велики умове, и икони в изкуството, като Леонардо Да Винчи, Мария Кюри, Томас Едисон, Томас Джеферсън, Людвиг Ван Бетовен, Волфганг Амадеус Моцарт, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Стивън Спилбърг, Джим Кери.

Аутистичните личности нямат долна и горна граница, те могат всичко и ...нищо.

Анета Кутелова

 

 

 

 

Дом "Марина"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини