От х:

Днес в x:

Взимат ни данък и от виртуалните пари

Виртуалните пари биткойн също дължат данъци на хазната

Доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%). Това уточняват от НАП-Хасково месец преди да изтече срокът за деклариране на доходите, придобити през 2013 година.
Виртуалните пари, маркирани с думата биткойн / от bit – единица информация и coin – монета/ е децентрализирана виртуална валута, а системата BitCoin - платежна интернет услуга, чрез която се извършват финансови операции в партньорската мрежа (peer-to-peer). Това е най-широко използваната алтернативна валута, макар че това не са точно пари. Сам по себе си биткойнът представлява закодирана цифрова поредица, която отговаря на определени математически условия. Обаче има еквивалент в долари и се приема от различни търговци и услуги в международен план. Към април 2013 г. паричната биткойн база се оценява на над 1 млрд. долара.


Въпреки условността на тези пари, данъчните определят, че доходите от продажба на валутата биткойн се третират като доходи от продажба на финансов актив. Облагаемият доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка. Реализираната печалба или загуба се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив.


Доходите от сделки с биткойн се декларират в Таблица 5 от Приложение № 5 на годишната данъчна декларация. Законът не предвижда към данъчния формуляр да се прилагат специални документи, доказващи реализирания доход.
От НАП напомнят още, че срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през миналата година, изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне. Близо 6 000 хасковлии вече са декларирали пред Агенцията доходите си от предходната година.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини